Gréci sú bez informácií, novinári štrajkujú

Grécki novinári dnes vstúpili do celodenné štrajku, a obyvatelia juhoeurópskej krajiny tak sú bez aktuálnych informácií zo sveta i domova.

Dnes od skorého rána nebola podľa AFP odvysielaná žiadna televízna alebo rozhlasová spravodajská relácia a spravodajské servery alebo servis tlačovej agentúry Ana neboli aktualizované. Podľa novinárskych odborov, ktoré hrozia sankciami stávkokazom, má štrajk trvať 24 hodín.

Novinársky štrajk bol podľa agentúry AFP predohrou štvrtkového 24hodinového celoštátneho generálneho štrajku, ktorý sa uskutoční na protest proti chystanej dôchodkovej reforme požadovanej medzinárodnými veriteľmi Grécka.

Už tretí generálny štrajk proti súčasnej ľavicovej vlády má vo štvrtok ochromiť predovšetkým dopravu.

Rovnako ako ostatní zamestnanci od poľnohospodárov po štátnych úradníkov požadujú aj novinári ustúpenie od dôchodkovej reformy, ktorú po gréckej vláde požadujú Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF) a ktorá predpokladá navýšenie odvodov na dôchodky a naopak zníženie samotných dôchodkov v budúcnosti.

O reforme by mal v polovici februára hlasovať parlament, v ktorom má vláda Alexisa Tsiprasa len tesnú väčšinu. Premiér reformu obhajuje s tým, že má zachrániť dôchodkový systém, ktorému vraj hrozí kolaps.