Minister slávnostne predstaví značku Slovensko

Nový branding Slovenska - značku našej krajiny pre zahraničie - predstaví minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák vo štvrtok (28. apríla 2016) o 10:00 na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Ide o vyvrcholenie niekoľkoročného procesu odborných štúdií a celospoločenskej diskusie, ktorých cieľom bolo zadefinovať, ako by sa malo Slovensko prezentovať v zahraničí a ako chcú občania, aby bola SR vnímaná. Na tlačovej konferencii v Kongresovej sále MZVaEZ bude predstavený víťazný návrh verejného obstarávania na vytvorenie „značky Slovensko" a tiež zjednotenie logotypov štátnej správy. V rámci anonymnej otvorenej súťaže vybrala víťazný návrh porota zložená z odborníkov z radov nezávislých expertov a zástupcov štátnej správy.

Tvorba značky krajiny je dlhodobý proces, ktorému sa MZVaEZ SR kontinuálne venuje už od roku 2009. Jej vytvorenie v podobe obsahovej a vizuálnej identity krajiny je zavŕšením koncepčného úsilia MZVaEZ SR v oblasti jednotnej prezentácie SR v zahraničí. Hlavnými cieľmi uvedeného procesu je zvýšiť atraktivitu SR ako turistickej či investičnej destinácie, podporiť export slovenských výrobkov na svetové trhy a komunikovať značku krajiny aj prostredníctvom slovenskej kultúry a športu. MZVaEZ SR predložilo v tejto súvislosti na rokovanie vlády materiál určujúci ďalšie systémové kroky v procese zavádzania brandingu s názvom „Značka Slovensko: jednotná vizuálna identita štátnej správy, koherencia vládnych politík a potreba systémového riešenia jednotnej prezentácie SR v budúcnosti", ktorý vláda SR schválila 17. februára 2016. Jeho súčasťou je aj jednotná vizuálna identita štátnej správy. Cieľom je zjednotiť vzájomne nesúrodé logá orgánov štátnej správy a zabrániť do budúcnosti nekoordinovanému vytváraniu nových logotypov.