Egyptskí novinári protestovali proti zadržaniu svojich kolegov

Asi sto egyptských novinárov protestovalo v centre Káhiry proti zadržaniu svojich kolegov, ktorí zabezpečovali spravodajstvo o demonštráciách vyzývajúcich prezidenta Abdal Fattah Sísího k odstúpeniu. Bezpečnostné zložky pri pondelňajších demonštráciách, ktoré boli potlačené slzným plynom, zadržali najmenej 33 reportérov, ktorí sa o udalostiach snažili informovať, uviedla agentúra Reuters.

Zástupcovia médií sa dnes zhromaždili pred budovou zväzu novinárov. Šéf zväzu Jahjá Kalaš uviedol, že bezpečnostné zložky v pondelok zabránili desiatkam akreditovaných novinárov, aby sa dostali do budovy. "Podobný incident sa nestal roky," dodal.

SISI čelí už niekoľko dní obrovskej vlne kritiky za odsúhlasenie postúpenia dvoch neobývaných ostrovov Saudskej Arábii. Egyptská vláda pri nedávnej návšteve saudskoarabského kráľa Salmána oznámila navrátenie ostrovov Tirano a Sanáfír, ktoré ležia v ústí Akabského zálivu do Červeného mora. Vláda tvrdí, že ostrovy patria Saudskej Arábii, ktorá v roku 1950 len požiadala Egypt, aby oblasť chránil pred Izraelom. Židovský štát sa ostrovov zmocnil v roku 1967, na základe mierovej dohody z roku 1979 ich ale Egyptu vrátil.