Generálna Prokuratúra začala prešetrovať stranu Kotleba-ĽSNS

Generálna Prokuratúra SR informovala listom Inštitút ľudských práv (IĽP), že začala prešetrovať činnosť strany Kotleba-ĽSNS v súvislosti s možnosťou podania návrhu na jej rozpustenie Najvyššiemu súdu. IĽP doručil výzvu s týmto cieľom na Prokuratúru 8. marca. V ten istý deň spustil aj možnosť zapojiť sa pre verejnosť prostredníctvom webovej stránky ludskeprava.sk.

„Výzvu podporilo prostredníctvom webu viac ako 20 000 ľudí. Je škoda, že kompetentné orgány nezasiahli už dávno, keď na to aktivisti upozorňovali, no účasť neonacistov v parlamente je zdá sa budíčkom pre celú spoločnosť. Fakt, že sa táto strana do parlamentu dostala formálne demokraticky nič nemení na tom, že je skrz na skrz nedemokratická, oklamala voličov a jej ciele sú nezlúčiteľné s Ústavou SR," vyhlásil výkonný riaditeľ Inštitútu Peter Weisenbacher.

Výzva vznikla 2 dni po zverejnení výsledkov parlamentných volieb, v ktorých strana Kotleba-ĽSNS získala 8,04% hlasov zúčastnených voličov čo nepredpokladali žiadne predvolebné prieskumy preferencií politických strán. Vzniknutá situácia vyvolala viacero protestných zhromaždení, ktorým vyjadrili podporu na sociálnych sieťach tisícky ľudí.

„ĽSNS je kópiou zakázanej Slovenskej pospolitosti, morálnym nasledovníkom a obdivovateľom zločineckého vojnového Slovakštátu, ktorý poslal na smrť 60 000 vlastných občanov, je teda len logické, aby Generálna Prokuratúra podala podnet na jej rozpustenie. Dnes už navyše vieme, že od extrémistických výrokov nemá ďaleko k extrémistickým činom, ako dokázala založením tzv. hliadok vo vlakoch. Ak nechceme, aby naše ulice terorizovali ozbrojení holohlaví mladíci, je najvyšší čas konať." dodala Alena Krempaská z IĽP.