Comcast kúpi filmové štúdio DreamWorks Animation

 

 

Najväčší americký prevádzkovateľ káblovej televízie Comcast kúpi výrobcu animovaných filmov DreamWorks Animation za zhruba 3,8 miliardy dolárov . Oznámila to firma. Studio DreamWorks Animation je známe napríklad rozprávkovými komédiami o zlobrovi Shrekovi.

Comcast už vlastní filmové štúdio Universal Pictures. To síce v posledných rokoch slávilo úspechy s animovanými filmami Ja, zloduch či Mimoni, stále však na tomto poli zostáva relatívne malým hráčom. Prevzatím štúdia DreamWorks Animation sa Comcast stane vážnym konkurentom pre mediálnu skupinu Walt Disney.

Comcast prevezme DreamWorks Animation prostredníctvom svojej divízie NBCUniversal (NBCU), ktorej súčasťou sú okrem štúdia Universal Pictures tiež televízne siete či zábavné parky. "DreamWorks bude v nasledujúcich rokoch prispievať k rastu našich aktivít v oblasti filmu, televízie, zábavných parkov aj spotrebných produktov," uviedol šéf divízie Steve Burke.

NBCU podľa denníka Financial Times získa vďaka akvizícii takisto lepší prístup na čínsky trh. Predpokladá sa, že Čína v budúcom roku vystrieda Spojené štáty na pozícii najväčšieho filmového trhu na svete.

Comcast za každú akciu štúdia DreamWorks Animation zaplatí 41 dolárov v hotovosti. Kúpna cena tak zahŕňa viac ako štvrtinovú prémiu ku stredajšej záverečnej hodnote akcií na burze. Cena akcií spoločnosti za posledných šesť mesiacov stúpla o takmer 50 percent. Po ohlásení akvizície sa zvýšila o ďalších 24 percent na zhruba 40 dolárov.

Spoločnosť DreamWorks Animation sa v roku 2004 oddelila od filmového štúdia DreamWorks, ktoré v roku 1994 založili filmový režisér Steven Spielberg a producenti Jeffrey Katzenberg a David Geffen. Medzi úspešné filmy štúdia DreamWorks Animation patrí okrem príbehov o Shrekovi tiež zábery Kung Fu Panda, Madagaskar či Ako vycvičiť draka.