Za najlepšieho filmového Poirota je považovaný David Suchet

Za najlepšieho filmového Poirota je považovaný David Suchet Foto: ČSFD

Britský herec David Suchet začínal svou kariéru na regionálních jevištích, ve slavné Královské shakespearovské společnosti pak ztvárnil řadu klasických postav.

Životní filmovou rolí tohoto londýnského rodáka, který 2. května oslaví sedmdesátiny, je bezesporu belgický detektiv Hercule Poirot z děl Agathy Christie. Mnozí fanoušci díla "anglické královny zločinu" Sucheta považují za nejlepšího představitele Poirota, a to ho dříve ztvárnil například i hvězdný Peter Ustinov.

Suchet se jako slavný Poirot představil v asi sedmi desítkách televizních filmů. První série se začala vysílat v roce 1989, "Poirotův poslední případ" se na obrazovkách objevil o 24 let později. Nejslavnější Suchetova filmová postava je samozřejmě řazena mezi "klaďase", Suchet ale vždy tvrdil, že má rád oba typy postav. Diváky tento sympatický herec, který má nejen díky Poirotovi početnou základnu fanoušků i v Česku, tak například překvapil přesvědčivým ztvárněním teroristy ve snímku Boeing 747 v ohrožení.

Suchetův ješitný detektiv s vejčitou hlavou, pověstným navoskovaným knírem, těmi nejlepšími způsoby a mravy a nesmírně schopnou "šedou kůrou mozkovou" by královně detektivek Agathě Christie (1890-1976) určitě udělal radost. Vždyť Sucheta si vybrala přímo její rodina. Také herec sám toho pro úspěch hodně udělal, včetně nácviku akcentu, kostýmů nebo typické cupitavé chůze. Samozřejmě také hltal romány s Poirotem, což se mu vyplatilo. Věrnými pomocníky filmového Poirota byly i další postavy, které se objevují v knihách Agathy Christie, jako je někdy lehce natvrdlý, ale sebevědomý i dobrácký inspektor Japp, Poirotův věrný pomocník a přítel kapitán Hastings nebo snaživá slečna Felicity Lemonová.

David Suchet se narodil 2. května 1946 v Londýně, na který nedá dopustit. Jeho otec, který se narodil v Johannesburgu jako potomek litevských židovských přistěhovalců, byl uznávaným gynekologem. Matka, napůl Angličanka a napůl ruská židovka, byla herečka. Suchet má dva bratry.

Vystudoval Londýnskou akademii hudby a dramatického umění (LAMDA) a s hraním začal v malém divadle Watermill v osadě Bagnor v hrabství Berkshire. V roce 1973 se stal členem Královské shakespearovské společnosti, kde ztvárnil řadu klasických postav a několikrát byl nominován na prestižní britskou divadelní cenu Laurence Oliviera. Díky svému výraznému typu nikdy nepočítal s milovníky, kritika velmi oceňovala jeho londýnského Jaga v Othellovi nebo Salieriho v Amadeovi na newyorské Broadwayi.

Ve filmu se začal objevovat od 70. let a během své kariéry vytvořil celou škálu výjimečných postav. Zahrál si například zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, jednoho z hlavních vynálezců vodíkové bomby Edwarda Tellera nebo hlavního hrdinu románu Jamese Joyce Odysseus Leopolda Blooma.

Ve filmu Třináct u stolu si nejslavnější filmový Poirot dokonce zahrál inspektora Jappa, Poirotem byl v tomto snímku jeho největší konkurent v pomyslné bitvě o nejlepšího Poirota Peter Ustinov. Svůj výkon však označil za nejhorší ve své kariéře, paradoxně mu ale pomohl k roli Poirota.

V roce 2008 byl při udílení mezinárodních televizních cen Emmy vyhlášen nejlepším hercem za životopisný seriál Maxwell, kde ztvárnil titulní postavu britského mediálního magnáta Roberta Maxwella.

Nejen za své herectví obdržel Suchet od britské královny Alžběta II. Řád britského impéria. "Svěřila se mi, že ji dělá mimořádnou radost fakt, že právě mně může předat řád, a to kvůli potěšení, které jsem jí i její rodině a také národu přinesl Poirotem," řekl s hrdostí tento milovník Giuseppa Verdiho, který je již 40 let šťastně ženatý s herečkou Sheilou Ferrisovou. Sympatický pár má dceru a syna.