Pred 25 lety vznikol Tankový prapor, prvý súkromný film v Československu

Pred 25 lety vznikol Tankový prapor, prvý súkromný film v  Československu Foto: ČT

Před 25 lety, 1. května 1991, měl premiéru film Tankový prapor režiséra Víta Olmera, natočený podle známého románu Josefa Škvoreckého. Byl to první snímek soukromého producenta natočený od znárodnění kinematografie v roce 1945.

Když se v roce 1990 režisér Olmer rozhodoval mezi Obecnou školou, kterou Zdeněk Svěrák napsal přímo pro něj, a Tankovým praporem, rozhodl se pro Škvoreckého hořkou komedii. Film s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli Dannyho Smiřického, nezapadajícího do lidově demokratické armády, měl úspěch. Do kin přilákal přes dva miliony diváků a stal se nejnavštěvovanějším filmem porevolučních dob v Čechách.

K Tankovému praporu se pojí ještě další rarita. Jako první celovečerní film v soukromé produkci vlastně vznikl nelegálně. Akciová společnost Bonton tehdy totiž přestoupila sice zastaralý, ale stále platící zákon o znárodnění a monopolu československé kinematografie. Posledním státně financovaným filmem byli Černí baroni v roce 1992. Demonopolizaci v oblasti kinematografie završil až zákon číslo 273/1993 Sbírky zákonů z 15. října 1993.