Izrael uväznil bez oficiálneho súdu palestínskeho novinára

 


Izraelský vojenský súd poslal na štyri mesiace do takzvanej administratívnej väzby palestínskeho novinára kvôli jeho údajnej príslušnosti k teroristickej organizácii. Urobil tak bez oficiálneho obvinenia a bez súdneho konania, upozornila agentúra AFP.

Izraelská polícia zadržala Umara Nazzála v apríli, keď chcel vstúpiť zo Západného brehu Jordánu na izraelské územie, aby mohol letieť do Bosny a Hercegoviny na zjazd európskej federácie novinárov. Palestínčania jeho zadržanie označili za útok na slobodu médií.

Hovorkyňa izraelskej armády potvrdila AFP, že 54-ročný Nazzál bude vo väzbe až do 22. augusta "kvôli jeho účasti v teroristickej organizácii".

Nazzál viedol niekoľko mesiacov televíznu stanicu Palestine Today, ktorá mala väzbu na extrémistickú skupinu Islamský džihád. V minulosti mal tiež kontakty s Ľudový frontom pre oslobodenie Palestíny, ktorý sa podieľal na útokoch proti Izraelu.

Takzvané administratívne väzby, čo je opatrenie zdedené ešte po britskej okupačnej správe, využíva Izrael k preventívnemu väznenie osôb, ktoré považuje za nebezpečné. Obnovovať ju môže v podstate donekonečna. Podobné opatrenia uplatňuje proti svojej opozícii napríklad komunistická Čína.

V izraelských väzniciach sú takto zadržiavané stovky ľudí. Podľa palestínskeho syndikátu novinárov je v administratívnej väzbe 19 žurnalistov, z ktorých jeden už viac ako 20 rokov.