Majiteľ novín Los Angeles Times odmietol ponuku na svoje prevzatie


Americké vydavateľstvo Tribune Publishing odmietlo ponuku väčšieho konkurenta Gannett na svoje prevzatie. Najväčšie americké novinové vydavateľstvo ponúkalo za majiteľa listov Los Angeles Times a Chicago Tribune zhruba 815 miliónov dolárov vrátane dlhu. Podľa správnej rady Tribune Publishing je ale ponuka podhodnotená.

"Rada sa domnieva, že cena vyjadrená v návrhu oslabuje skutočnú hodnotu firmy a nie je v najlepšom záujme jej akcionárov," uviedlo podľa agentúry Reuters vydavateľstvo Tribune v stredajšom vydaní. Firma chce vraj radšej pokračovať v strategickom pláne, ktorého cieľom je oživenie tlačených titulov a podchytenie rastu v oblasti elektronického obsahu.

Gannett, ktorému patria noviny USA Today, vo vyhlásení uviedol, že sa nemieni vzdať.

Gannett aj Tribune v posledných dvoch rokoch oddelili vydavateľské divízie od svojich ďalších aktivít do samostatných firiem a Gannett podniká ďalšiu expanziu na americkom novinovom trhu. Tento mesiac sa dohodol na kúpe Journal Media Group a rozšíril svoju zostavu napospol miestnych titulov o ďalších 15 denníkov. Prevzatím Tribune by spoločnosť získala ďalších 11 novinových titulov.

Sektor tlačených periodík prechádza niekoľko rokov krízou pod tlakom digitálnej konkurencie. Novinám klesajú náklady i tržby a vydavateľstvá sú nútená sa spájať.