Zomrel známy americko-kanadský novinár

V Spojených štátoch vo veku 84 rokov zomrel americko-kanadský novinár Morley Safer, ktorý bol veteránom relácii 60 Minutes (60 minút) vysielanom stanicou CBS News. Informovala o tom agentúra AP. V 60. rokoch pôsobil ako vojnový korešpondent vo Vietname, odkiaľ medzi prvými informoval o krutostiach americkej armády voči civilistom.

"Dnešok je veľmi smutný deň pre nás všetkých v 60 Minutes a CBS News. Morley bol našou súčasťou, jedným z pilierov a inšpiráciou. Bol to majster rozprávač, džentlmen a báječný priateľ. Bude nám veľmi chýbať," vyhlásil Jeff Fager, ktorý je vedúcim produkcia relácii 60 Minutes.

Počas svojej 46 ročnej kariéry v 60 Minutes urobil pre reláciu 919 reportáží. Tú prvú natočil v roku 1970, jej témou boli leteckí maršali, teda bezpečnostná ostraha na palubách leteckých spojov. Posledný príspevok pre 60 Minutes dokončil tento rok v marci, bol o dánskom architektovi Bjarke Ingels.

"Morley bol vôbec jedným z najdôležitejších žurnalistov," uviedol šéf CBS Leslie Moonves. "Položil základy vojnového spravodajstva a jeho meno bude navždy synonymom pre 60 Minutes," dodal.

Safer za svoju kariéru dostal mnoho ocenení, okrem iného novinársku cenu Roberta F. Kennedyho, tri ceny George Fostera Peabodyho a dvanásťkrát dostal Emmy.