Cosby bude súdený za prípad znásilnenia z roku 2004

Americký komik Bill Cosby nakoniec bude súdený v kauze z roku 2004, keď podľa obžaloby omámil a znásilnil ženu.
Proces začal dnes, počas predbežného pojednávania nariadil súd, podľa ktorého je dostatok dôkazov pre Cosbyho trestné stíhanie. Herec, ktorý bol obvinený zo zneužitia niekoľkých žien, všetky obvinenia odmieta. Ak súd jeho vinu uzná, hrozí mu až desať rokov väzenia.

Dnešné predbežné konanie sa týkalo po incidente z roku 2004, kedy Cosby podľa obžaloby zdrogoval a sexuálne zneužil Andreu Constandovou. Tá dnes v súdnej sieni nebola prítomná, v skorších výpovediach ale uviedla, že jej Cosby podal tri modré tabletky, po ktorých sa cítila malátne a stratila kontrolu nad telom. Herec už skôr uviedol, že so spomínanou ženou mal sexuálny styk, s ktorým ona súhlasila.

Prípadom sa zaoberala prokuratúra už v roku 2005, vtedy sa ale rozhodla Cosbyho pre nedostatky vo vyšetrovaní nestíhať. Teraz sa Cosbyho právny zástupcovia snažili otvoreniu procesu zabrániť okrem iného tým, že tvrdili, že ich klient v minulosti dostal od prokuratúry sľub imunity. Tento rok vo februári ale súd tento argument odmietol a nariadil predbežné konanie.

Dnes počas tohto pojednávania sudkyňa Elizabeth McHughová konštatovala, že obžaloba má dostatok dôkazov na začatie procesu sa 78letým hercom. "Ďakujem," vyhlásil Cosby podľa Reuters po verdikte sudkyne.

Zo sexuálneho zneužívania Cosbyho v minulých rokoch verejne obvinilo na 50 žien, súd im však doteraz ani v jednom prípade za pravdu nedal. Mnoho prípadov sa navyše odohralo dávno, takže časová lehota na ich možné vyšetrovanie už uplynula.