Zlínský filmový festival tento rok ponúkne 14 svetových premiér

Letošní mezinárodní filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně nabídne 14 světových, 43 mezinárodních a 135 českých premiér.

Novinářům to dnes na zahajovací tiskové konferenci řekla umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová. Na festivalu bude promítáno 361 snímků z 56 států. Speciální sekce patří francouzskému filmu a tvorbě zlínských ateliérů, které si letos připomínají 80 let existence. Festival potrvá do 3. června, letos je o den delší než loni.

Ve světové premiéře bude uveden například digitálně restaurovaný snímek Karla Zemana Baron Prášil, izraelský snímek Abulele bude mít evropskou premiéru. "Posláním festivalu je přivážet sem filmy, které není možné vidět v obvyklé distribuci kin, rozšiřovat dětem obzory," uvedla Pášmová.

Organizátoři by rádi letos přilákali stejný počet diváků jako loni, kdy projekce navštívilo 46.000 diváků, doprovodný program využilo 74.000 lidí.

"Divácký zájem podporujeme především kvalitním filmovým programem, vylepšujeme doprovodný i industry program. Zvolili jsme cestu přes aktivní program pro děti i celé rodiny," uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura. "Festival vnímáme v širším kontextu, filmy jako zábava, prostředek pochopení souvislostí, kvality našeho dědictví. V dnešní době informačního tsunami to považujeme za potřebné. Rádi využíváme potenciálu festivalu k podpoře filmové tvorby a k reprezentaci Zlína a České republiky," řekl Vančura.

Do Zlína přijede na 56. ročník festivalu 93 oficiálních filmových delegací, které představí své filmy divákům i porotcům. "Přivítáme například Aňu Geislerovou, Jaroslava Plesla, Petra Čtvrtníčka, Vilmu Cibulkovou, letos jubilující Jiřinu Bohdalovou. Z režisérů jmenujme svěžího devadesátníka Vojtěcha Jasného, Karla Smyczka, tradičně Václava Vorlíčka," uvedla Pášmová. Mladé herce představí sekce Young Stars.

Soutěžní filmy posoudí odborníci i dětští porotci. "Českou republiku reprezentují například Ivo Mathé, Tereza Spáčilová a Vojtěch Frič. Naše dětské poroty jsou mezinárodní a letos je tvoří 13 představitelů z Německa, Francie, Polska, Norska, Rakouska, Slovenska a České republiky," řekla Pášmová. Filmy jsou zařazeny do pěti soutěžních a dalších nesoutěžních sekcí.

Cenu za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež převezme letos herečka Dagmar Havlová, která na festivalu uvede několik filmů, v nichž hrála. Grand Prix festivalu dostane filmová kritička, publicistka a dlouholetá umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem organizátoři odhalí herečce Kláře Pollertové-Trojanové a režiséru Jiřímu Strachovi.