Nemecké filmové ceny ovládla dráma o lovcovi nacistov Bauerovi

Tohtoročný ročník nemeckých filmových cien ovládol politický thriller o lovcovi nacistov Der Staat gegen Fritz Bauer (Štát verzus Fritz Bauer), ktorý získal spolu šesť zlatých sošiek Lola. Ani víkendový ceremoniál, ktorý v televízii sledovalo vyše 1,2 milióna ľudí, nezostal apolitický. Niekoľko účastníkov na ňom podľa agentúry DPA komentovalo súčasné napätie v krajine kvôli utečencom.

Najúspešnejšia snímka tohtoročných cien rozpráva o generálnom prokurátorovi v spolkovej krajine Hesensku Bauerovi, ktorý hral v 50. rokoch kľúčovú úlohu pri dolapení jedného zo strojcov holokaustu Adolfa Eichmanna a v 60. rokoch pri frankfurtských procesoch sa zločincami z Osvienčimu. Film mladého režiséra Larsa Kraumeho získala cenu za najlepší film, vedľajšiu úlohu, réžiu, scenár, scény a kostýmy.

U Nemeckej filmovej akadémie, ktorá ceny Lola udeľuje, naopak celkom prepadla satira Už je tu zas. Tento film o prebudení Adolfa Hitlera v dnešnom Berlíne sa pritom stal kasovým trhákom, keď ho videlo okolo 2,5 milióna ľudí. Lolu ale nezískal ani jednu. Film sa už premietal aj v slovenských kinách.

Politickú poznámku k dnešnej situácii s migrantmi si neodpustila napríklad predsedníčka filmovej akadémie Iris Berben. "Islamofóbne a xenofóbne návrhy sa stali politickým programom. Ale my ako umelci nesmieme mlčať, musíme konať," vyhlásila na piatkovom galavečeri.

Idol žien a dievčat Elyas M'Barek, ktorý dostal cenu divákov za komédiu Fakjů pán učiteľ 2, pripomenul, že napríklad tento film by bez cudzincov nevznikol. On sám má tuniského otca a nemeckú matku, režisér komédie Bora Dagtekin je napoly tureckého pôvodu.

Nemecké filmové ceny Lola sa udeľujú od roku 1951. Polstoročie o nich rozhodovala komisia, v ktorej zasadali aj politici a zástupcovia cirkvi. Od roku 2005 ich organizuje Nemecká filmová akadémia. Honorované sú mimoriadne vysokými finančnými prémiami. Ku Zlaté Lole pripadne pol milión eur, k striebornej a k bronzovej 375.000 eur.