Dražba filmových klapiek na zlínskom festivale vyniesla 2,1 mil. Kč

Dražba umělecky ztvárněných filmových klapek dnes ve Zlíně vynesla 2,125 milionu korun. Loni se podařilo získat 1,656 milionu Kč. Aukce klapek je tradiční součástí filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek půjde na projekty studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců, řekla ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

"Za nejvyšší částku byla vydražena klapka Jaroslava Němečka Slon pro štěstí, za 60.000 korun," uvedla Martykánová. Zatím ale není známo, kolik peněz vynese klapka Jana Saudka, která se letos poprvé draží elektronicky a aukce potrvá do dnešních 20:00. Loni dali lidé nejvíce, 100.000 korun, za klapku Jiřího Dudychy Zlatá rybka.

Předloni vynesla nejvíce, 46.000 korun, dražba klapky Kristiána Kodeta. Letos tuto částku překonaly i další dvě klapky. Dílo Mnoga ljeta zdravi byli Ladislava Pálky stálo zájemce 57.000 Kč a klapka Vypouštění kanálu La Manche za účelem jarního úklidu Josefa Velčovského přišla kupce na 52.000 korun.

Minisalon klapek se letos konal 19. rokem. Rekordní byl rok 2009, kdy dražba vynesla 2,75 milionu korun. Nejúspěšnější byla klapka Libora Vojkůvky nazvaná Touhy plná, klapka rozevřená, v roce 2008 za ni dal kupec 199.000 Kč. Do letoška aukce vydělaly zhruba 28 milionů korun, peníze pomohly vzniku více než 200 studentských děl. Letos se o podporu uchází 33 projektů, o jejím přidělení se rozhodne v pondělí dopoledne.

V tomto ročníku se na výstavě klapek objevilo rekordních 137 děl. Klapky namalovali například Jan Saudek, Olbram Zoubek či Adolf Born. Jím namalovanou klapku ale pořadatelé s ohledem na nedávné úmrtí výtvarníka z dražby vyřadili, chtěli by ji zatím ponechat v nadačním fondu Filmtalent Zlín.

Tradice pomalovaných či jinak umělecky ztvárněných klapek začala v roce 1998, kdy umělci z různých oborů dostali na festivalu 26 klapek, kterým měli vtisknout svůj osobitý rukopis.

Letošní 56. ročník festivalu začal 27. května a potrvá do 3. června. Je zaměřený na francouzský film a na tvorbu zlínských ateliérů, které si letos připomínají 80 let existence.