Sýrski novinári, ktorí z krajiny utiekli, stále čelia hrozbám

Sýrski novinári, ktorí našli útočisko v Jordánsku, Libanone a Turecku, zostávajú aj naďalej v ohrození napriek tomu, že utiekli pred vojnou a násilnosťami vo svojej vlasti.

Informovala o tom organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Miestni aj zahraniční novinári sú v Sýrii, kde proti sebe bojujú vládne sily, povstalci, islamisti a Kurdi, považovaní za legitímne ciele. Tí, ktorí zo Sýrie utiekli, čelia potom tlaku zo strany úradov v hostiteľských krajinách aj apelom rôznych "predátorov", uviedla RSF. "Stovky profesionálnych i neprofesionálnych novinárov z krajiny utiekli, pretože boli vystavení prenasledovaniu a extrémnemu násiliu," citovala z vyhlásenia RSF agentúra AFP. "Mnohí z nich čelia neustálym problémom a majú strach o svoju bezpečnosť aj v krajinách, kde hľadali prístrešie," dodala organizácia.

RSF svoju správu založila na rozhovoroch s 24 sýrskymi novinármi, ktorí žijú v exile v susedných krajinách. "Nachádzajú sa v ťažkej situácii, inej, než ktorú zažívali doma, obzvlášť ak ide o životné a pracovné podmienky. Navyše čelia hrozbám prichádzajúcim zvnútra aj zvonku hostiteľskej krajiny," uviedli Reportéri bez hraníc.

Islamský štát zabil od roku 2013 najmenej 27 novinárov, ďalších 11 zmizlo a je pravdepodobne mŕtvych. Od začiatku konfliktu v roku 2011 podľa RSF zomrelo 51 profesionálnych a 144 neprofesionálnych novinárov. Ďalších 50 je teraz vo vládnych väzniciach, držia ich ako rukojemníkov islamisti či iné ozbrojené skupiny, alebo zmizli.