Režisér Jan Hřebejk začal natáčať trilógiu Zahradnictvo

 

 

Režisér Jan Hřebejk začal natáčet výpravnou filmovou trilogii Zahradnictví. Rodinná sága vyprávěná ve třech samostatných kinofilmech časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky a vychází ze života rodiny scénáristy Petra Jarchovského. Premiéry všech tří filmů by se měly uskutečnit v roce 2017. ČTK o tom za tvůrce informovala Gábina Vágnerová.

"Vždycky jsem rád naslouchal vzpomínkám svých rodičů na dětství prožité za okupace a na mládí v poválečných časech. Částečně jsem je kdysi využil při psaní scénáře k Pelíškům, kde postava ovdovělého odbojáře, ztvárněného Jiřím Kodetem, vykresluje charakter mého dědečka Jindřicha Rohna na prahu stáří, v generačním souboji s jeho mladší dcerou Jindřiškou. V trilogii Zahradnictví jsem se rozhodl k nosné figuře Jindřicha vrátit a vyprávět její příběh z doby, která té "pelíškovské" předcházela," uvedl scenárista Petr Jarchovský.

Tři sestry v trilogii Zahradnictví ztvární Aňa Geislerová, Klára Melíšková a Gabriela Míčová. Jedna ze sester je manželkou Jindřicha, postavy, kterou nezapomenutelným způsobem v Pelíškách ztvárnil Jiří Kodet. V Zahradnictví bude Jindřicha hrát Martin Finger.

"Dluh cítím také k mé matce Daniele, která se do Pelíšků nepromítla. Její střet s vlastním otcem byl typickým zápasem mezi mužským a ženským principem ve válkou poznamenané Evropě druhé poloviny 20. století. Daniela se tak stane v Zahradnictví ústřední postavou vyprávění, které zobrazí dvacet let života rodiny. Chystám se tentokrát vstoupit hlouběji do rodinné historie a vytvořit rodinný portrét na pozadí dramatických historických změn," dodal Jarchovský.

Dále se v trilogii objeví například Ondřej Sokol, Jiří Macháček, Sabina Remundová, Lenka Krobotová, David Novotný, Karel Dobrý, Miroslav Táborský či Anna Fialová. Rozsahem na tuzemské poměry nevídaný projekt s rozpočtem 120 milionů korun produkuje Viktor Tauš ze společnosti Fog'n'Desire Films.