V Iráne zničili 100.000 zhabaných satelitných antén

Iránske úrady nechali zničiť 100.000 satelitných antén, ktoré boli zabavené občanom. Informovala o tom agentúra AFP. V Iráne je príjem satelitných televíznych kanálov zakázaný a pokutovaný, zákaz sa ale všeobecne porušuje.

Agentúra Basij News, ktorá patrí dobrovoľníckym oddielom revolučných gárd, oznámila, že zničený bol materiál, ktorý občania odovzdali dobrovoľne. "Programu sa zúčastnilo milión ľudí," oznámil veliteľ dobrovoľníckych oddielov Mohammad Reza Naghdí, než boli paraboly v Teheráne verejne zničené.

"Satelitné televízne stanice všeobecne ničia kultúru našej spoločnosti, majú podiel na rozvodovosti, šírení drog a ohrozujú bezpečnosť," povedal.

Za vlastníctvo satelitnej antény môžu úrady osobu pokutovať sumou v prepočte skoro 2.500 eur. Polícia často robí záťahy a paraboly umiestnené na strechách zabavuje.

Príslušníci oddielov basídž kritizovali ministra kultúry Alího Džanatího, pretože sa v piatok vyslovil pre uvoľnenie zákona o satelitoch, ktorý podľa neho "rovnako porušuje 70 percent Iráncov". Tiež prezident Hasan Rúhání, považovaný za umierneného politika, niekoľkokrát označil zákaz satelitných antén za zbytočný a kontraproduktívny.

"Väčšina satelitných kanálov oslabuje rodinné základy a u detí ohrozuje školskú dochádzku. Prieskumy ukazujú, že deti, ktoré takúto televíziu sledujú, sú nezdvorilé v škole aj voči rodičom," tvrdil Naghdí.