Česká televízia si pripomenie rok 1968 štrnástimi rôznymi reláciami

Česká televize (ČT) v pátek zahájí speciální program, který se z různých úhlů a v mnoha žánrech vrátí k událostem roku 1968 i k tomu co předcházelo invazi vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna a co následovalo poté. Vysílání zahrne 14 pořadů, mimo jiné snímky Karla Vachka, Jiří Stracha, Jana Němce, Vojtěcha Jasného nebo Roberta Sedláčka. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČT Alžběta Plívová.

Sérii pořadů zahájí v pátek 19. srpna snímek Jana Němce Holka Ferrari Dino, v němž se příběh proplétá s důležitými historickými událostmi během srpnové invaze. Na Němcův film naváže ve stejný večer dokument Spřízněni volbou od Karla Vachka, který před 48 lety pronikl s šestnáctimilimetrovou ruční kamerou přímo do politických kuloárů a bezprostředně zachytil bouřlivou atmosféru v průběhu 14 dnů mezi abdikací Antonína Novotného a volbou nového československého prezidenta Ludvíka Svobody.

Mezi další dokumenty zařazené do vysílání patří i portrét Marty Kubišové a Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka, v němž se režisér se svým synem vydal po stopách první rodinné dovolené v létě roku 1968.

Pořad s názvem Skryté zločiny osmašedesátého ukáže utajované dokumenty ze soukromých archivů i spisů kriminální policie o zločinech páchaných během okupace. Střihový snímek Zmatek je zase poskládaný z autentických záběrů Stanislava Miloty a Jaromíra Kallisty z pražských ulic i nemocnic.

Ve vysílání ČT objeví i neobyčejný příběh Vážený Leonide Iljiči poodhalující tajemství zvacích dopisů, jimiž se pětice členů vedení KSČ obracela s prosbou o pomoc na tehdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva. ČT nabídne divákům i záznam mimořádného koncertu Jaromíra Nohavici Vzpomínka na Karla Kryla z roku 1995 a filmy Rebelové, Osmy a Všichni dobří rodáci.

Speciální vysílání ČT k výročí událostí roku 1968 uzavře v pondělí 22. srpna pořad ze série České století: Musíme se dohodnout (1968) a dva dokumenty. V Českém století se autoři pokouší zrekonstruovat to, co se odehrávalo v kremelských sálech oněch dnů. Dokument Začátek konce nabídne události z 21. srpna 1969, kdy demonstrující občany při připomínce prvního výročí obsazení tehdejšího Československa rozehnala vlastní policie a armáda. Druhý dokument 5 minut svobody připomene protestní akci osmi Rusů ze srpnu 1968 na Rudém náměstí v Moskvě.