Zomrel kanadský filmár Arthur Hiller, režisér Love Story

Vo veku 92 rokov zomrel v stredu kanadský režisér Arthur Hiller, ktorého preslávili najmä jeho filmy v 70. rokoch. Medzi tie najznámejšie patria melodráma Love Story či komédia Apartmán v hoteli Plaza. O jeho úmrtí informovala americká filmová akadémia.

Čoskoro po druhej svetovej vojne, v ktorej sa v kanadskom letectve zapojil do bombardovania Nemecka, sa syn poľských prisťahovalcov presunul do Hollywoodu, kde v 50. rokoch začal svoju kariéru režírovaním televíznych seriálov, okrem iného Rodiny Addamsovcov. K celovečerným filmom sa dostal v 60. rokoch a jeho prvým známejším dielom sa stala vojnová komédia Amerikanizácia Emilka.

Najväčšiu popularitu mu priniesol film Love Story z roku 1970 považovaný niektorými kritiky za jeden z najlepších romantických filmov všetkých čias. Potom sa venoval prevažne komédiám ako Apartmán v hoteli Plaza, Muž menom La Mancha či Strieborný blesk, do ktorých obsadzoval vtedajšie komediálne hviezdy Waltera Matheaua či Genea Wildera.

Celkom nakrútil viac ako dve desiatky celovečerných filmov.

V rokoch 1993 až 1997 bol predsedom americkej filmovej akadémie, ktorá udeľuje Oscary. "Bola som členkou rady (akadémia) počas jeho predsedníctva a mala to šťastie, že som zažila jeho zanietenosť pre prácu v akadémii a celoživotné vášeň pre filmové rozprávanie príbehov," povedala predsedníčka akadémie Cheryl Booneová Isaacsová.