Seznam začne na domovskej stránke ponúkať cudzie články

Internetový portál Seznam.cz začne na své domovské stránce nabízet magazínové články od jiných tvůrců obsahu. Doplní tím vlastní zpravodajství. Sekce "Články z českého internetu" půl roku testoval u zhruba pěti procent uživatelů. Uvedl to dnes na svém blogu.

Doporučovací algoritmus by měl každému automaticky skládat obsah na míru. "Náš dlouhodobý záměr je nabízet lidem na naší domovské stránce jen takový obsah, který je bude zajímat. V ideálním případě při příchodu na Seznam.cz nebudou vědět, kam dřív kliknout, protože vše, co uvidí, pro ně bude lákavé," uvedl generální ředitel Pavel Zima.

Sekce Články z českého internetu se ode dneška objeví ve spodní části domovské stránky Seznam.cz. Část textů přebírá od jiných médií či tvůrců a odkazuje přímo na jejich stránky, část doplňuje z vlastních zdrojů. "I díky našemu vyhledávání víme, jaké otázky lidé nejčastěji řeší. Pokud usoudíme, že by bylo užitečné nějaký často hledaný dotaz zpracovat formou článku, naši redaktoři jej napíší a publikují. Jde převážně o články z oblasti hobby a kutilství," dodal produktový manažer Marek Vacek.

Seznam.cz spustil testování nové sekce své domovské stránky na konci února. Tehdy celý proces výběru článků i jejich nasazení na domovskou stránku dělalo ručně několik editorů, v červnu pak začal testovat zapojení doporučovacího algoritmu. Nyní systém výběru toho nejzajímavějšího z českého internetu funguje tak, že editoři třídí články z víc než stovky zdrojů a pokud shledají, že texty splňují požadavky kvalitního magazínového čtení, přidávají je do robota pro automatické doporučování obsahu.