KĽDR spustila svoju obdobu Netflixu, ponúka dokumenty o Kimovi


Severná Kórea začala prevádzku služby, ktorá je označovaná za miestnu obdobu internetovej videopožičovne a televízie Netflix. Diváci si vďaka službe budú môcť prehrať dokumentárne programy o komunistických vodcoch z dynastie Kimov a učiť sa rusky alebo anglicky, oznámila severokórejská štátna televízia.

Technológia nazývaná Manpang údajne umožňuje divákom sledovať v reálnom čase päť rôznych televíznych kanálov. Všetky vysielajú štátom schválené spravodajské a vzdelávacie programy. Rovnako potom je vďaka spomínanej službe možné pripojiť sa ku štátom kontrolovanému intranetu a nájsť informácie o aktivitách vodcu Kim Čong-una a ideológiu vládnucej strany. Užívatelia tiež takto môžu čítať články z oficiálnych novín Rodong sinmun a od tlačovej agentúry KCNA.

Príslušný set-top box umožňuje divákom vyberať programy a prehľadávať zadané kategórie, ponúka teda podobné funkcie ako Netflix, uviedla agentúra AFP. "Ak chce divák napríklad sledovať film o zvieratách a vyšle žiadosť, premietne sa mu príslušné video. Ide o dvojstrannú komunikáciu," opísal predstaviteľ Kim Čong-min.

Ak je tvrdenie severokórejských činiteľov pravdivé, znamená Manpang významný pokrok tamojších televíznych technológií. Prístup k internetu v KĽDR je obmedzený len pre stranícku elitu. Niektorí ľudia môžu na svojich smart telefónoch používať štátom kontrolovaný intranet, počítače sú ale pre priemerného pracujúceho príliš drahé a ich vlastníctvo vyžaduje povolenie vlády.