V Kyjeve našli mŕtveho ruského novinára

Približne mesiac po vražde prozápadného ruského žurnalistu Pavla Seremeta bol v Kyjeve nájdený mŕtvy ďalší ruský novinár. Podľa agentúry DPA ide o Alexandra Ščetinina, zakladateľa spravodajského portálu Novyj region. Ukrajinské úrady zatiaľ záležitosť považujú za samovraždu, Ščetininovi blízki ju spochybňujú.

Ščetinina našli dnes v jeho byte priatelia, ktorí mu prišli zablahoželať k narodeninám. Polícia uviedla, že Ščetinin zanechal list na rozlúčku, tiež vraj napísal jednému z priateľov e-mail, v ktorom sa zmienil o samovražedných úmysloch.

Novinár žil v Kyjeve od roku 2004 a svoj portál postupne zmenil z proruského na proukrajinské médium. Vo februári však vraj portál prestal prevádzkovať kvôli tlaku z Ruska. Jeho známi kvôli tomu možnú samovraždu spochybňujú. Moskovský bloger Andrej Mudžabajev na facebooku napísal, že teórii o samovražde neverí nikto.

"Saša bol ostrým kritikom režimu Ruskej federácie a bol tam nežiaduci," napísal Mudžabajev podľa webu Rosbalt.

Pred mesiacom zabila bomba nastražená v automobile novinára Ukrajinskej pravdy Pavla Seremeta, ktorý na Ukrajine podporoval reformy a tepal do korupcie, oligarchov a ďalších neprístojností. Býval tiež veľkým priateľom ruského opozičného politika Borisa Nemcova, zavraždeného vlani v Moskve.