Konzervatívny denník dostal kvôli podpore Clintonovej vyhrážky

Urážky, nadávky a dokonca aj vyhrážku smrťou dostal americký konzervatívny denník The Arizona Republic, ktorý podporil prezidentskú kandidatúru demokratky Hillary Clintonovej. Proti Trumpovi sa v poslednej dobe postavilo niekoľko veľkých konzervatívnych denníkov po celých Spojených štátoch, informoval dnes denník The New York Times.

Kandidáta demokratickej strany denník The Arizona Republic podporil od svojho založenia v roku 1890 vôbec prvýkrát. Donald Trump nie je ani konzervatívny, ani kvalifikovaný na výkon prezidentskej funkcie, uviedli noviny v stredajšom úvodníku.

Kvôli podpore bývalej ministerky zahraničia sa ale na konzervatívny denník zniesla vlna nadávok a urážok zo strany čitateľov. "Dostali sme mnoho reakcií, od miestnych i od ľudí z celej krajiny," uviedol šéfredaktor Phil Boas. Medzi reakciami bola podľa neho tiež vyhrážka smrťou. Mnoho čitateľov tiež zrušili svoje predplatné.

Podľa Boasa ale nemôže byť nikto, kto noviny číta pravidelne, podporou Clintonovej prekvapený. The Arizona Republic varovali pred Trumpovým "autoritatívnym" správaním a pred jeho "nebezpečnými výrokmi" už pred rokom. Svoje rozhodnutie podporiť Clintonovú noviny neľutujú a naďalej ho považujú za "zodpovedné".

The Arizona Republic nie je ale zďaleka jediným konzervatívnym denníkom, ktorý dal prednosť Clintonovej. Trumpa v poslednej dobe odmietli podporiť aj texaský denník The Dallas Morning News, ktorý demokratického kandidáta na prezidenta nepodporil od konca druhej svetovej vojny, alebo Ohijský The Cincinnati Enquirer, ktorý republikánskeho uchádzača o kreslo v Bielom dome podporoval takmer 100 rokov. Aj tieto dva denníky čelili po zverejnení svojich názorov vlne rušenia predplatného.

Americký celoštátnej denník USA Today vo štvrtok vyzval voličov, aby vo voľbách nedávali hlas "nebezpečnému demagógovi" Donaldovi Trumpovi. Zároveň ale nepodporil ani kandidatúru Clintonovej.