Britská televízia prepustí 120 osôb kvôli neistote z brexitu

Britská televízna spoločnosť ITV ohlásila, že kvôli panujúcej "politickej a ekonomickej neistote" prepustí 120 zamestnancov. Bez práce sa tak ocitne približne dve percentá z celkových šiestich tisíc pracovníkov. Televízia plánuje v budúcom roku ušetriť 25 miliónov libier.

"V čase politickej a ekonomickej neistoty na našich kľúčových trhoch je dôležité, aby sme boli čo najlepšie pripravení na pokračujúce investície do našej stratégie a na zdolávanie budúcich výziev a príležitostí," povedal hovorca najstaršie súkromné televíznej spoločnosti v Británii.

Prepúšťanie je reakciou najmä na očakávaný prepad ziskov z reklamy. Tie mali podľa vyjadrenia ITV za prvých deväť mesiacov tohto roka klesnúť medziročne o jedno percento. Inzerenti navyše pre tento rok predpovedajú pokles britského trhu televíznych reklám o dve percentá, čo by bol najhorší výsledok od roku 2009.

Odhady vývoja reklamného trhu otriasol v júni výsledok britského referenda o vystúpení z Európskej únie. Pred 23. júnom sa očakával nárast tohto trhu až o sedem percent, čo by nadviazalo na minuloročné posilnenie o 10,5 percenta. Po víťazstve zástancov brexitu sa však výdavky britských firiem na televízny marketing scvrkli o 400 miliónov libier.

ITV nie je jedinou spoločnosťou, ktorej sa dotkol aktuálne politický a ekonomický vývoj. BBC tento mesiac oznámila prepustenie viac ako 300 osôb v rámci postupnej privatizácie niektorých relácií. V septembri zase vyšlo najavo, že rozsiahlymi personálnymi škrtmi prechádza aj skupina DMGT, vlastník denníka The Daily Mail.