Som presvedčený, že ide o politickú vraždu, píše Jozef Šátek v analýze: Kto a prečo zavraždil Kuciaka a Kušnírovú

Som presvedčený, že ide o politickú vraždu, píše Jozef Šátek v analýze: Kto a prečo zavraždil Kuciaka a Kušnírovú Foto: Fb J.Kuciak/Aktuality

Bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek zverejnil analýzu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.


Šátekovi, ktorý má dlhoročné skúsenosti s vyšetrovaním závažných zločinov a vrážd, sa javí dvojnásobná vražda ako dlhodobo pripravovaná, zorganizovaná a zrealizovaná na vysokej profesionálnej úrovni.
„Som presvedčený o tom, že ide o politickú vraždu, pretože Ján Kuciak písal o nefunkčnosti a závažných chybách štátneho systému. O ústavných činiteľoch, politikoch, štátnych úradníkoch a ich utajovaných prepojeniach s parazitujúcimi podnikateľmi a členmi organizovaného zločinu,“ píše bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Šátek na webe Aktuality.sk.

Hlavným motívom je podľa neho novinárska práca Kuciaka. Pre neexistenciu iných poznatkov z osobného či rodinného prostredia, alebo chýbajúce náznaky náhodnosti konania páchateľov, je podľa neho možné takmer stopercentne vylúčiť iný motív.
„Čítaním Kuciakových novinárskych článkov som podvedome cítil postupne narastajúci stupeň jeho ohrozenia. Najprv na zdraví (vyhrážanie sa), ktorý v konečnej fáze dosiahol maximálnu úroveň – akútne ohrozenie jeho života, čo aj kat vykonal,“ píše.

Podľa neho všetky osoby, ktoré boli dotknuté obsahom článkov, sú „podozrivými“ osobami. Rozdelil ich do štyroch skupín, z nich tri vykazujú určité špecifiká aj vyšší stupeň závažnosti.

V jednej je Marián Kočner. Šátek upozorňuje na to, že keď Kuciak písal prvý článok o Kočnerovi prišla telefonická vyhrážka. Posledný z troch článkov, ktorý opäť spájal osobu M. Kočnera s bytmi v Bonaparte, bol zverejnený 9. februára – teda len 12 dní pred jeho zavraždením. Dva články (koncom júna 2017) boli dôvodom, aby vydala prokuratúra pokyn ku Kočnerovmu trestnému stíhaniu.

Odporúčame aj: Marián Kočner vylúčil spájanie svojho mena s vraždou Jána Kuciaka

Šátek v analýze s názvom Kto a prečo zavraždil Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú upozorňuje, že objektom Kuciakových článkov boli aj podnikateľ M. Bödör, jeho syn, T. Gašpar – policajný prezident a ich rodinný príbuzní, ale aj bývalý minister pôdohospodárstva Ľ. Jahnátek.
Tretia skupina je spojená s jeho článkom o kalabrijskej mafii a prepojení na ľudí z úradu vlády. „Informácie z tohto článku mali atómovú účinnosť s možnými následkami politických otrasov. Preto mohli viesť páchateľa k záveru, že ich zverejneniu treba zabrániť aj za cenu životov.“

Archív J. Šátek

 

Šátek analyzuje miesto činu na základe informácií z médií aj od rodičov, ale aj informácie o tom, čo sa dialo pred vraždou. Myslí si, že vrah sa mohol na vraždu pripravovať aj dva mesiace. "Nie je vylúčené, že zdrojom týchto informácií mohla byť legálna činnosť spravodajskej služby či polície (sledovanie, odpočúvanie a zaznamenávanie telekomunikačnej prevádzky) a jej zneužitie (predaj)."

"Objednávateľa vraždy je možné charakterizovať ako osobu so silným pocitom príslušnosti k „elite“. To znamená s pocitom nadradenosti a výnimočnosti. Žije v prepychu, takže má dosť peňazí na zaplatenie profesionálneho zabijaka – s vysokou inteligenciou a výrazným prepadom tej emocionálnej," píše Šátek.

Bývalý vyšetrovateľ má stále vážne pochybnosti o políciou prezentovaných vrahoch a ich motíve činu.

„Situácia, keď majú byť niektorí predstavitelia polície sami objektmi vyšetrovania a zároveň rozhodujú o vyšetrovaní, je naďalej neudržateľná. Bez jej zásadnej personálnej očisty nie je možné zabezpečiť a vykonať rýchle, objektívne a komplexné vyšetrovanie dvojnásobnej vraždy. Ani vyšetrovanie závažných a rozsiahlych prípadov hospodárskej kriminality, o ktorých vo svojich článkoch písal zavraždený novinár J. Kuciak,“ píše na záver Šátek.

Jozef Šátek má za sebou 27 rokov vyšetrovateľskej praxe. V roku 1995 musel z polície za Vladimíra Mečiara odísť pre nesúhlas so "zavlečením prezidentovho syna." Po páde mečiarizmu sa stal riaditeľom Úradu boja proti korupcii, odišiel z úradu po spore s niekdajším ministrom vnútra Vladimírom Palkom.