Novinár vedie časopis a uvažuje o politickej strane

Novinár vedie časopis a uvažuje o politickej strane Tomáš Szmrecsányi, Foto: NSS

Novinár Tomáš Szmrecsányi, zástupca šéfredaktora mesačníka Gold man, vedie prípravný výbor novej politickej strany Národno-socialistickej strany.

 


Bývalý redaktor Plus 7 dní, redakcie SITA či denníka SME je dnes na čele prípravného výboru novej politickej strany, ktorá kritizuje kapitalizmus a chce do štátneho systému zavádzať prvky socializmu a nacionalizmu.

 

„Je načase rozvinúť našu stranícku vlajku, ktorá symbolizuje boj proti globálnemu a špekulatívnemu kapitalizmu; obrodenie, zjednotenie a posilnenie slovenského národa a našej vlasti; zápas o opätovné získanie vlastných trhov od špekulantov a novodobých kolonistov a v neposlednom rade snahu vytvoriť pomocou silného a nezávislého štátu nové pracovné miesta a zabezpečiť sociálne istoty pre občanov," píšu zakladatelia novej strany na svojej stránke. Strana vznikla v septembri minulého roka.

Na princípoch nacionalizmu a socializmu vznikol v minulom storočí nacizmus. Strana tvrdí, že vychádza z princípov českého národného socializmu z konca 19. storočia a že Českí národní socialisti podporovali aj Edvarda Beneša, ktorý aj vďaka tomu sa stal prezidentom.

Tomáš Szmrecsányi sa narodil v Maďarsku, žije v Bratislave. Vyštudoval Filozofickú fakultu UK v Bratislave. V minulosti pracoval ako redaktor agentúry SITA, denníka SME a týždenníka Plus 7 dní. Od roku 2006 je zástupcom šéfredaktora lifestylového časopisu pre mužov Gold man. Píše články do Gold manu aj do Miau, ktoré je z rovnakého vydavateľstva.

Aktualizácia o stanovisko T. Szmrecsányiho: "Súčasná ekonomická, sociálna a spoločenská situácia ma priviedla k úvahám o možnosti založenia novej politickej strany, ktorá by mala za prioritu riešenie problémov obyčajných ľudí a ekonomikých ťažkostí Slovenskej republiky. Dištancujem sa od rasizmu, antisemitizmu, nacionalizmu a šírenia neznášanlivosti. Naopak, ak by strana vznikla, bola by zameraná sociálne, národne a demokraticky."