Britskí študenti žurnalistiky: zakážte bulvár, je nekorektný

Britskí študenti žurnalistiky: zakážte bulvár, je nekorektný Foto: Daily Mail

Zakázať bulvárne denníky kvôli šíreniu islamofóbie, potláčaniu menšín a útokom na robotnícku triedu chcú študenti Mestskej univerzity v Londýne, vysokej školy s jedným z najprestížnejších žurnalistických odborov v krajine.

 

 

Informoval o tom dnes server denníka The Guardian.

Členovia univerzitnej študentskej rady sa na návrhu zhodli na valnom zhromaždení vo štvrtok večer. Vo vyhlásení s názvom "Proti fašizmu a sociálnemu oddeľovaniu v britských médiách" študenti uvádzajú, že denníky démonizujú utečencov, zverejňujú islamofóbne a sexistické články a robia obetných baránkov z robotníckej triedy, o ktorej tvrdia, že sú ich zástupcom.

Študentom prekáža hlavne denníky The Sun, Express a Daily Mail, kritika sa však týka aj iných novín. "Tieto (denníky) sme použili iba ako názorné príklady," uvádzajú študenti vo vyhlásení.

Mnohí študenti chcú v reakcii na vydané vyhlásenie radu opustiť, pretože majú pocit, že návrh poškodzuje povesť univerzity. Veľký počet absolventov smeruje práve do redakcií spomínaných denníkov.

"Znepokojuje ma, že som členom organizácie, ktorej oficiálna stratégie je zakázať celonárodné noviny," povedal študent žurnalistického odboru na univerzite Jack Fenwick. "Ak ľudia s týmito názormi nesúhlasia, mali by o nich debatovať, a nie predstierať, že neexistujú," dodal.

Rada vyhlásila, že študentov bude vyzývať na vyvíjanie nátlaku na noviny, aby prestali podporovať rasové napätie a neznášanlivosť v spoločnosti. Predseda študentskej rady ani katedra žurnalistiky sa k vyhláseniu v čase jeho vydania nevyjadrili.