Bývalý majiteľ vydavateľstva Plus 7 dní: Ako sme predali najväčšie mediálne impérium

Bývalý majiteľ vydavateľstva Plus 7 dní: Ako sme predali najväčšie mediálne impérium Foto: 7 Plus

V roku 2014 jedno z najväčších vydavateľstiev na Slovensku Spoločnosť 7 Plus získala finančná skupina Penta. Spoluzakladateľ a pôvodný spolumajiteľ vydavateľstva Štefan Šimák s odstupom takmer dvoch rokov odkrýva pozadie fungovania vydavateľstva ale aj pozadie mediálneho obchodu roka.

 


V týchto dňoch vychádza jeho kniha Nehovorte mi magnát, s podtitulom: Ako sme vybudovali a predali najväčšie mediálne impérium na Slovensku.

 

Vydavateľstvo začínalo s týždenníkom Plus 7 dní, neskôr k nemu pribudli desiatky ďalších titulov, medzi ktorými je aj denník Pluska. Medzi zakladateľmi bol okrem Šimáka aj Jozef Dukes a neskôr Karol Bustin.

„Možno vás prekvapím názorom na bulvár, na slobodu slova a nezávislosť tlače. Možno vám pokazím náladu alebo vás pobavím pri pohľade do zákulisia súdnych sporov s politikmi. V tejto knihe nájdete zo všetkého trochu. Budem však osobný," píše Šimák o knihe.

Kniha je aj „o neľahkom boji s konkurenciou ... o miliónoch, ktoré sa v tomto biznise točia. Aj o vzťahoch troch spoločníkov vydavateľstva, ktorí navonok ťahali za jeden povraz, no skutočnosť bola celkom iná." Kniha prináša aj pohľad do zákulisia súdnych sporov s politikmi.

Šimák pôvodne študoval dejepis-ruštinu, nakoniec vyštudoval v roku 1979 žurnalistiku. Začínal v roku 1968 ako redaktor okresných novín v Čadci. Neskôr bol redaktor Československého rozhlasu v Bratislave a v Prahe, kde sa zameral na zahraničnú politiku. V rokoch 1982 – 1987 pracoval v Moskve najskôr ako zahraničný spravodajca a potom aj ako vedúci moskovskej pobočky Československého rozhlasu. V roku 1987 bol zástupcom šéfredaktora Hlavnej redakcie spravodajstva Slovenského rozhlasu.

Šimák po predaji vydavateľstva sa so synmi začal venovať vinárstvu.