Ako priniesť diskusiu o ľudských právach späť do škôl a medzi ľudí

Ako priniesť diskusiu o ľudských právach späť do škôl a medzi ľudí

Niekoľko dní pred Medzinárodným dňom ľudských práv organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti trojdňové podujatie s názvom Conference Connected.

 


Cieľom konferencie je pozrieť sa na tému ľudských práv z viacerých pohľadov, ktorým sú venované jednotlivé dni. Lebo hoci sú dnes ľudské práva skloňované vo všetkých pádoch, sledujeme nárast extrémizmu, radikalizmu a šírenia nenávisti. Spoločnosť sa rozdelila na „my a tí druhí". Ľudské práva musíme znovuobjaviť a preniesť do bežného života spoločnosti, najmä medzi deti a mladých ľudí tam, kde ich vieme najviac ovplyvniť – do online prostredia, médií a TV.

 

Táto konferencia má ľudí spájať a vytvoriť priestor na diskusiu medzi médiami, školami, štátom, samosprávami a tretím sektorom o tom, ako hodnoty ľudských práv vrátiť do žurnalistiky, škôl a základných štátnych vzdelávacích dokumentov a politík. „Ako hovoriť s deťmi i dospelými o tom, že najprv sme ľudia a až potom príslušníci národov a veriaci rôznych náboženstiev, ako doma i v škole vytvárať atmosféru vzájomnej úcty a rešpektu sú témy, kde mnohí hľadáme odpovede," hovorí Ján Orlovský, výkonný riaditeľ Nadácie otvorenej spoločnosti.

Na podujatí vystúpia odborníci zo Slovenska a celého sveta, ktorí vo svojich prednáškach ukážu úspešné mimovládne kampane, mediálne aj vzdelávacie projekty a v diskusiách rozanalyzujú doterajšie postupy a možnosti zlepšenia. Okrem iného chceme zvýrazniť, že aj na Slovensku sú školy,
ktorým sa podarilo ľudské práva dostať do bežného života ich žiakov a učiteľov.

Podujatie sa uskutočňuje pod záštitou Verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej.

V jednotlivé dni vystúpia okrem iných:

Streda 7.12.

Francesca Panetta (The Guardian, VB)

Novinárka a umelkyňa, ktorá vedie štúdio virtuálnej reality v britskom denníku Guardian a zaoberá sa storytellingom a inováciami. Odprezentuje projekt 6x9, ktorý pomocou virtuálnej reality realisticky približuje pobyt väzňa na samotke.

Daniele Grasso (investigatívny novinár, Španielsko)

Taliansky novinár pôsobiaci v Madride pracuje od r. 2013 v novinách El Confidencial, kde založil a vedie prvé oddelenie dátovej žurnalistiky v Španielsku. Vedie tímy pracujúce na medzinárodných investigatívach ako LuxLeaks, SwissLeaks a Panama Papers. Predstaví projekt Migrant Files, ktorý vďaka otvoreným dátam odhalil presné čísla migrantov v Európe.

Štvrtok 8.12.

Audrey Osler (Nórsko)

Profesorka na univerzite v Nórsku a Univerzite v Leeds, kde založila Centrum pre ľudské práva a vzdelávanie. Ako expertka vystupuje v mnohých medzinárodných inštitúciách vrátane Rady Európy, Unesco a Európskej komisie a jej účasť znamená v ľudskoprávnych kruhoch podobnú udalosť, akoby Slovensko navštívil Tom Hanks.

Olafur Sveinson (Island)

Skúsený pedagóg, ktorý pôsobil na Islande a v Dánsku, kde sa venoval rozvoju vzdelávania, špeciálnemu školstvu a práci s deťmi a mladými. V súčasnosti vyučuje v špeciálnej škole v Hlíðarskóli umenie a remeslá. Vo svojej prednáške chce vysvetliť, ako pomáha vo výuke, keď učiteľ opustí svoju komfortnú zónu a dáva výzvy sám sebe. Priblíži pedagogické metódy z inej perspektívy a ukáže, ako študentov priviesť k štúdiu a prevzatiu časti zodpovednosti za svoje vzdelávanie.

Piatok 9.12.

Stener Ekern (Nórsko)

Doktor sociálnej antropológie na Univerzite v Oslo s mnohými skúsenosťami z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie. Bol koordinátorom rozvojovej práce v OSN a neskôr pôsobil ako vedecký pracovník a profesor v Nórskom centre pre ľudské práva. Špecializuje sa na politickú antropológiu a vzdelávanie k ľudským právam.

Zuzana Zimenová (Slovensko)

Pôvodným povolaním učiteľka, ktorá školy chápe ako prostredie s kvalitnou vzdelávacou službou, kde sa všetci zúčastnení cítia dobre a bezpečne a kde sa dbá najmä na potreby detí a pomáha sa im s učením. V súčasnosti je poslankyňou NR SR, spoluatorkou koncepcie Učiace sa Slovensko a viac ako 10 rokov pôsobí ako analytička a editorka portálu noveskolstvo.sk. Na Conference Connected predstaví tézy k Národnému programu rozvoja výchovy a vzdelávania (Učiace sa Slovensko), teda koncept budúcej školskej reformy, o ktorej bude potom diskutovať.

Ďalších spíkrov a podrobný program nájdete na stránke connected.osf.sk

Vstupenky na konferenciu si môžete zakúpiť tu. Konferencia je trojdňová, vzdelávaniu je venovaný druhý a tretí deň konferencie (8.-9. december). Všetky prednášky budú tlmočené do slovenského jazyka.

Podujatie Conference Connected je podporená prostredníctvom Programu Demokracia a ľudske práva, ktorý realizuje Nadácia otvorenej spoločnosti.