MEMO 98 Robertovi Ficovi: Nezískali ste mandát svojvoľne rozhodovať, kto má ako písať, či pýtať sa

MEMO 98 Robertovi Ficovi: Nezískali ste mandát svojvoľne rozhodovať, kto má ako písať, či pýtať sa Foto: FB Robert Fico

Organizácia MEMO 98 odsudzuje nedávne verbálne ataky predsedu vlády Roberta Fica a podobné vyjadrenia iných predstaviteľov vládnej koalície voči médiám a považuje ich za nepochopenie skutočného významu slobody slova a úlohy médií pre rozvoj zdravej a slobodnej demokratickej spoločnosti.

 


Konfrontačný až nepriateľský vzťah Fica voči médiám prirovnáva MEMO 98 k štýlu Vladimíra Mečiara. Úroveň najrozličnejších výrazov ako hyeny, idioti, prasce, prostitútky, podvodníci, klamári, hajzloví pavúci, či najnovšie špinavé protislovenské prostitútkyje hlboko pod latkou slušnej a vecnej verejnej diskusie a pripomína skôr verbálny suterén ako racionálny apel.

 

Odporúčame: Prečo Fico použil špinavé protislovenské prostitútky?

„Tento konfrontačný spôsob v kombinácii s postojom premiéra (a neskôr aj vlády SR) nekomunikovať s niektorými tlačenými médiámi (od konca roku 2013 s denníkom SME a od mája 2015 s Denníkom N) nielen priamo obmedzuje fungovanie kľúčového demokratického inštitútu, ale je podľa nášho názoru aj v rozpore s platnou legislatívou a to jednak s Ústavou SR, ako aj s tlačovým zákonom," píše MEMO 98.

MEMO 98 vyzýva predsedu vlády, ako aj ostatných predstaviteľov vlády, aby sa vo verejnom záujme vrátili na cestu vzájomného rešpektu a úcty k iným názorom, bez ohľadu na mieru ich kritickosti, na cestu úcty k vláde zákona, medzinárodných pravidiel a demokratických tradícií. "Predseda vlády získal od občanov mandát ich zastupovať a vykonávať správu vecí verejných, ide o službu občanom platenú občanmi, nie mandát svojvoľne rozhodovať kto má ako písať, či pýtať sa," píše MEMO 98, ktoré kritizuje aj druhého ústavného činiteľa – predsedu parlamentu Andreja Danka.

„Bohužiaľ, aj aktivity Andreja Danka oživujú reminiscencie s obdobím pred rokom 1998, kedy tlak na médiá a snahy o ich kontrolu boli bežným prostriedkom vtedajšej vládnej moci, spôsoby ktoré v súčasnosti vidíme v krajinách na východ od našich hraníc," píšu. Danko a ďalší členovia SNS spochybňujú médiá verejnej služby, najnovšie TASR. A to napriek prieskumom, podľa ktorých dôveryhodnosť inštitúcie rastie. Výsledky mediálneho monitoringu, ktorý pred parlamentnými voľbami 2016 uskutočnil MEMO 98, taktiež potvrdili kvalitu spravodajstva RTVS.

Pripomínajú politikom výrok Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), že právo na slobodu slova ochraňuje aj také informácie, ktoré „pohoršujú, šokujú, či znepokojujú štát či hocijakú časť populácie" a je to jednou z požiadaviek „pluralizmu, tolerancie a liberalizmu, bez ktorých nemôže existovať demokratická spoločnosť". Nakoniec, stačí, aby si predseda vlády spomenul na svoje vyjadrenia pred TV Markíza v roku 1998, keď veľmi jednoznačne a podobne deklaroval, že „demokratickí politici chápu slobodu prejavu nielen ako šírenie krásnych a pozitívnych informácií, ale aj ako šírenie kritických, niekedy šokujúcich informácií".