V schránkach nájdete noviny SMERu. Niečo dôležité im chýba

V schránkach nájdete noviny SMERu. Niečo dôležité im chýba Foto: Omédiách.com

V schránkach po celom Slovensku sa objavili nové noviny s názvom Noviny strany Smer-SD. Na titulke je Robert Fico, logo strany a vo vnútri články o tom, akí sú predstavitelia strany šikovní, ako ekonomika rastie, či to, že Smer prichádza s vlastným riešením migračnej krízy.

 

 

Noviny prinášajú na ôsmich stranách optimistické grafy, pozitívne naladené fotky ministrov, ale aj krížovku, mapu s tradícami, ktoré majú na Vianoce v jednotlivých krajoch a dokonca aj recept na vianočné medovníčky: "Upečené medovníčky skladujte v mikroténových vrecúškach spolu s kúskami nakrájaného jablka - ostanú vláčne a mäkké!"

Na niečo dôležité však v Smere zabudli.

Na rozdiel od podobných novín, ktoré mal Smer pred voľbami, tieto si dvorná agentúra Smeru zaregistrovala na ministerstve kultúry. Tým perodikum zaradila medzi periodickú tlač, na ktorú sa vzťahujú zákonné povinnosti. Napríklad povinné údaje o vydavateľovi periodickej tlače. Tie však v novinách spolu s ďalšími údajmi nenájdete.

V novinách sme nenašli nasledujúce údaje, ktoré je podľa zákona vydavateľ periodickej tlače povinný zabezpečiť:

1. názov, sídlo a identifikačné číslo osoby, ak je právnickou osobou,
2. obchodné meno, miesto podnikania a identifikačné číslo osoby, ak je fyzickou osobou - podnikateľom,
3. meno, priezvisko a adresu pobytu na území Slovenskej republiky, ak je fyzickou osobou,
- dátum vydania, poradové číslo a ročník vydávania periodickej tlače,
- cenu

Zákon stanovuje aj pokuty za porušenie týchto povinností a to vo výške do 995 eur.

V lete si strana SaS a OĽaNO-Nova zaregistrovali ako periodikum Kali špeciál. Marek Maďarič vtedy upozornil, že Kali špeciál „nespĺňa niekoľko zákonom požadovaných náležitostí. Neobsahuje zreteľne uvedený údaj o vydavateľovi, ani dátum vydania a ročník vydávania tlače a ani medzinárodné štandardné číslo ISSN. Vydavateľ si teda zrejme nesplnil svoju zákonnú povinnosť v plnom rozsahu," napísal vo svojom blogu minister kultúry.

Presne tieto údaje chýbajú aj v novinách Smeru. Noviny vydáva spoločnosť UPTOWN PRODUCTION, ktorá stojí za viacerými kampaňami Smeru. Na jej čele je Igor Kováč bývalý spolužiak ministra kultúry a šéfa volebnej kampane Smeru Mareka Maďariča. V dome Kováča mala v minulosti sídlo firma Redhouse promotion, ktorá získala zákazku za vyše 200 000 € na občerstvenie a sprievodný program počas nášho polročného predsedania Rade Európskej únie.

Prinesieme stanovisko Smeru aj ministerstva kultúry.