Tento rok bolo na svete uväznených najviac novinárov za takmer 30 rokov

Tento rok bolo na svete uväznených najviac novinárov za takmer 30 rokov Reprofoto CPJ

Vo svete je teraz uväznených 259 novinárov, vlani ich bolo 199.

Za nezvyčajne vysoké číslo môže podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) zatknutie mnohých žurnalistov v Turecku po tohtoročnom nepodarenom pokuse o prevrat, informovala agentúra AP.

Minimálne 81 novinárov bolo podľa CPJ k 1. decembru uväznených v Turecku, obžalovali ich z protištátnej činnosti. "Sloboda médií v Turecku bola v ohrození už začiatkom tohto roka. Turecké úrady novinárov zatýkali, šikanovali a zbavovali práce. Mnoho novín úrady nechali zavrieť alebo prevzali nad nimi kontrolu," píše sa v každoročnej správe CPJ o uväznených novinároch.

CPJ informácie o počte väznených novinárov zhromažďuje od roku 1990 a teraz registrovaných 259 zadržiavaných žurnalistov je doposiaľ najvyšší údaj. Štatistika však nezahŕňa novinárov, ktorí sú nezvestní, či tých, ktorí sú v zajatí mimovládnych skupín.

V Turecku stále panuje výnimočný stav. Počas dvoch mesiacov po pokuse o prevrat nechal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uväzniť viac ako 100 novinárov a zavrel cez 100 novín.

Po Turecku je podľa CPJ situácia pre novinárov najhoršie v Číne, kde je 38 uväznených novinárov. V posledných dvoch rokoch Čína vraj zatkla najviac žurnalistov na svete. V správe sa píše, že sa Peking zameral predovšetkým na tých, ktorí informujú o protestoch proti režimu a o porušovaní ľudských práv. Tretie miesto podľa výboru obsadil Egypt, kde je 25 zatknutých novinárov.

CPJ tiež uvádza, že je to prvýkrát od roku 2008, kedy sa medzi prvých päť krajín s najväčším počtom uväznených novinárov nedostal Irán.