Pápež omilostil kňaza, ktorý médiám posunul informácie o sprenevere vo Vatikáne

Pápež omilostil kňaza, ktorý médiám posunul informácie o sprenevere vo Vatikáne Foto: Vatikan

Pápež František dnes udelil milosť španielskemu kňazovi, ktorý umožnil médiám prístup k dôverným dokumentom o údajných miliónových spreneverách peňazí pre chudobných.

Tých sa podľa novinárov dopustili vatikánski predstavitelia. Lucio Ángel Vallejo Balda si od júla odpykával v takzvanej kauzeVatiLeaks 2 trest 18 mesiacov väzenia. Pápež ho podľa agentúry AP omilostil, lebo kňaz si už odsedel polovicu doby, ktorú mal stráviť vo vatikánskom väzení.

Vallejo Balda pôsobil v osobitnej komisii, ktorú František v lete 2013 zriadil s cieľom prešetriť účty Vatikánu a predložiť návrhy na reformu riadenia vatikánskych financií. Kňaz bol zatknutý vlani v novembri a pred súdom priznal, že talianskemu novinárovi umožnil prístup k tajným dokumentom z počítača hlavného vatikánskeho audítora. Z nich podľa médií vyplýva, že niekoľko kardinálov spreneverilo fondy pre chudobných a chorých.

Talianski autori Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi využili informácie z dokumentov pre napísanie svojich bestsellerov. Podľa Fittipaldiho zostalo "za nechtami" pápežskej kúrie pre osobné potreby jej členov okolo 400 miliónov eur.

Konkrétnym a asi najkrikľavejším prípadom je aj to, že zatiaľ čo František sa uspokojil s 50 metrami štvorcovými súkromných izieb, bývalý vatikánsky štátny sekretár Tarcisio Bertone trávi zvyšok života v luxusnom apartmáne, ktorý má 700 metrov štvorcových. Na jeho zveľadenie okrem iného padlo 200.000 eur údajne odčerpaných z nadácie katolíckej nemocnice Bambino Gesu.

Nuzzi zase vo svojom diele poukazuje na podozrivé "diery" v rozpočtoch vatikánskeho supermarketu a lekárne, ktoré prišli celkovo o milión eur.

Kauza bola v krátkej dobe už druhým prípadom úniku citlivých informácií z Vatikánu. V prvej afére VatiLeaks bol za predchádzajúceho pápeža Benedikta XVI. v roku 2012 za vynesenie dôverných dokumentov odsúdený pápežov komorník Paolo Gabriele. Médiá vďaka nemu písali napríklad o sporoch niektorých hodnostárov a o detailoch fungovania najvyšších poschodí katolíckej cirkvi. Gabriele bol tiež odsúdený na 18 mesiacov väzenia, krátko po nástupe trestu ho ale Benedikt omilostil.