Print this page

Pred 70 rokmi vyšlo prvé číslo časopisu pre ženy Vlasta Foto: punk.cz, Vlasta 1990

Vychádzal aj v náklade 840 tisíc kusov, úvodník písala Milada Horáková.

 

 

Pred 70 rokmi, 1. januára 1947, vyšlo prvé číslo československého časopisu Vlasta, ktorý stále vychádza. Na obálke magazínu pre ženy prvého čísla bol prezident Edvard Beneš s manželkou Hanou. Autorkou úvodníku bola politička Milada Horáková, ktorá patrila zároveň k spoluzakladateľkám časopisu. V roku 1950 bola popravená pri komunistických politických procesoch. Prvou šéfredaktorkou Vlasty bola spisovateľka Nina Bonhardová.

Prvé číslo z roku 1947Časopis, ktorý dostal meno podľa českej mytologickej bojovníčky, sa veľmi rýchlo stal obľúbeným ženským periodikom, už v prvom roku mal náklad 100.000 výtlačkov. Od začiatku mala Vlasta slúžiť svojim čitateľkám ako kamarátka, ktorá má päť Pé - poteší, pohladí, povzbudí, pomôže aj poradí. Medzi pravidelné rubriky patrili móda, kuchárka, poviedky či listy čitateliek. Za minulého režimu bola jediným týždenníkom pre ženy v Československu a náklad každého čísla dosahoval až 840.000 výtlačkov. Po roku 1989 sa na trhu objavilo mnoho podobne orientovaných časopisov, ktoré jej začali konkurovať.

V súčasnosti patrí Vlasta do portfólia českého vydavateľstva Vltava Labe Media, ktoré patrí finančnej skupine Penta, a jej predaný náklad sa pohybuje okolo 35.000 výtlačkov.