Trumpova budúca hovorkyňa má problém s plagiátorstvom

Trumpova budúca hovorkyňa má problém s plagiátorstvom Reprofoto: Newsmax.tv

Tím zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa musel cez víkend obhajovať Moniku Crowleyovú, vybranú ako hovorkyňu prezidentskej Rady národnej bezpečnosti (NSC).

Podľa informácií televízie CNN sa dopustila vo svojej knihe What The (Bleep) Just Happened (Čo sa do - pípnutia - vlastne stalo) z roku 2012 rozsiahleho plagiátorstvo.

Redaktori CNN zistili v jej diele viac ako 50 prípadov skopírovaných údajov z najrôznejších zdrojov s minimálnymi alebo žiadnymi vlastnými zásahmi, a to bez toho, aby poctivo citovala v knihe zdroje, ktoré v knihe použila z radov novinárov, komentátorov či pracovníkov think tankov. Vydavateľstvo HarperCollins 'Broadside Books záležitosť nekomentovalo.

Za to dočasný Trumpov tím vyzdvihol "výnimočný prehľad a premyslenú prácu na tom, ako zmeniť krajinu" a uviedol, že to je "presne dôvod, prečo bude pracovať pre radu". Informácie o plagiátorstve označil tím za pokus o diskreditáciu Crowleyovej, čo "nie je nič iné ako politicky motivovaný útok, ktorý sa snaží odviesť pozornosť od skutočných problémov, ktorým čelia táto krajina", uviedla agentúra AP.

Trump a jeho spolupracovníci už v minulosti ukázali, že nemajú problém používať ako vlastné cudzie výroky. V predvolebnej kampani napríklad Trumpová žena Melania predniesla niekoľko viet z prejavu manželky končiaceho prezidenta Baracka Obamu Michelle.