Print this page

Zomrela slávna novinárka, ktorá prvá upozornila na začiatok 2. svetovej vojny Zdroj: Geo.tv

Vo veku 105 rokov dnes v Hongkongu zomrela slávna britská novinárka Clare Hollingworthová, ktorá v roku 1939 ako prvá upozornila na začiatok druhej svetovej vojny.

S odvolaním sa na rodinu ženy, ktorá pôsobila ako vojnová reportérka, o tom informovali svetové agentúry. Hollingworthová tiež pomáhala v Poľsku ľuďom utekajúcim z Protektorátu Čechy a Morava.

Dvadsaťsedemročná Hollingworthová pôsobila v roku 1939 ako novinárka v Poľsku iba týždeň, keď počas cesty na poľsko-nemeckej hranicu narazila na stovky nemeckých tankov, ktoré následne vtrhli na poľské územie. Ako prvá tak informovala o nadchádzajúcej invázii nacistického Nemecka do Poľska Britka, ktorá stála na začiatku druhej svetovej vojny.

Už od marca 1939, kedy nacistické Nemecko obsadilo Čechy a Moravu a vytvorilo na ich území protektorát, pomáhala Hollingworthová ľuďom utekajúcim pred nacistami. V spolupráci s Britským výborom pre utečencov z Československa, ktorého pobočku viedla v Katoviciach, pomohla na úteku pred nacistami okolo 2000 československým Židom, vojakom a ďalším. S rovnakým výborom ako Hollingworthová spolupracoval aj sir Nicholas Winton, ďalší britský záchranca prevažne židovských detí z bývalého Československa.

Hollingworthová pracovala dlhé roky ako vojnová spravodajkyňa pre britské listy The Daily Telegraph a The Guardian. Pracovala aj na palestínskych územiach, v Alžírsku, v Číne, v Jemene a vo Vietname. V roku 1946 prežila útok na hotel King David v západnom Jeruzaleme, pri ktorom prišlo o život 91 ľudí. Od 80. rokov žila v Hongkongu, kde tiež dnes zomrela.

Najslávnejším novinárskym počinom Hollingworthovej zostala správa, ktorú napísala krátko pred začiatkom druhej svetovej vojny. Na konci augusta 1939 zavolala svojmu známemu Robinovi Hankeymu, ktorý pracoval na britskej ambasáde vo Varšave, a povedala mu, že začala vojna. Hankey jej ale údajne odvetil, že hovorí nezmysly, pretože vlády Nemecka a Poľska ešte stále vyjednávajú. Vraj vtedy držala telefón von z okna, aby Hankey mohol počuť hluk tankov. "1000 tankov sa zhromaždilo na poľskej hranici, desať divízií je údajne pripravené k rýchlemu úderu," znel titulok denníka The Telegraph nad jej článkom z 29. augusta 1939. Vojna vypukla 1. septembra.