Trump sa na tlačovke oboril na reportéra CNN

Budúci americký prezident Donald Trump na tlačovej konferencii vo svojom newyorskom sídle dal priechod svojej nenávisti voči reportérom televízie CNN, ktorá publikovala správu o údajnom zhromažďovaní kompromitujúcich materiálov na Trumpa v Rusku.

Prezident, ktorý konferenciu sám riadil, odmietol spravodajcovi CNN Jimovi Acosta dať slovo. CNN ale svoj postup obhajuje.

"Vy nie, vy nie, vaša organizácia je príšerná," zahriakol Trump novinára, ktorý sa vo vzrušenej atmosfére zúfalo snažil položiť otázku. "Nebuďte hrubý, nedovolím vám otázku, vydávate vymyslené správy," povedal Trump. Acosta sa ešte stačil posťažovať, že prezident sa chová nevhodne.

CNN, ktorá je najväčšou svetovou spravodajskou televíziou, po tlačovej konferencii vydala vyhlásenie, v ktorom svoj postup obhajuje. Informácia bola podľa vedenia CNN "starostlivo zdrojovaná" a "výrazne sa odlišovala od rozhodnutia servera BuzzFeed publikovať nepodložený dokument".

CNN na rozdiel od amerického servera obsah kompromitujúceho dokumentu nezverejnila ani z neho necitovala. Informovala len o tom, že existuje a že o ňom Trumpa informovali šéfovia tajných služieb.

Správa o údajnom kompromitujúcom materiáli na Trumpa v USA vyvolala búrlivé diskusie. Podľa nepotvrdených správ tajných služieb USA vraj tak chcela Moskva Trumpa v budúcnosti vydierať. Kremeľ toto obvinenie rozhorčene poprel.

Kritikou dnes nešetril ani Trump. Podľa neho ide o "podvodnú záležitosť," ktorú dali dohromady "chorí ľudia". Postup médií, ktoré správu zverejnili, je "absolútne odporný". Newyorský server BuzzFeed, ktorý sa väčšinou sústreďuje na spoločenské a technologické informácie, nazval prezident "pokleslou hromadou odpadkov".

Trump má s americkými médiami nevyrovnaný vzťah a príliš príležitostí na získanie informácií im nedáva. Na verejnosť sa obracia cez twitter, tlačovú konferenciu dnes usporiadal prvýkrát po pol roku.