Šéfovia Denníka N posielajú Andrejovi Dankovi otvorený list

Šéfovia Denníka N posielajú Andrejovi Dankovi otvorený list Foto: Denník N

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a riaditeľ vydavateľstva N Press Lukáš Fila dnes zverejnili otvorený list, ktorý posielajú predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi.

 


Danko na tlačovej besede v piatok kritizoval Denník N za karikatúru Cynickej obludy a žiadal aj finančné odškodnenie: "Verejne vyzývam Denník N k tomu, aby okamžite po skončení tejto tlačovej besedy stiahol z portálu Cynickej obludy fotografiu, kde je napísané, "už ma neoslovujte K.O..., už ma oslovujte kapitán Danko," povedal Danko.

 

Denník N sa vtedy bránil, že karikatúra nebola na ich webe, ale na webe Cynickej obludy, ktorý vlastní Rado Ondřejíček. Hoci karikatúra nebola priamo na titulke dennikn.sk, no web používa doménu cynickaobluda.dennikn.sk.

Podrobnosti: Danko: Keď mi napíše Denník N, že som K.O..., tak to je trochu silná káva

Na začiatku listu obaja zástupcovia denníka zdôraznili, že si uvedomujú potrebu slušnosti vo verejnom živote a úcty k demokracii a jej inštitúciám vrátane parlamentu. Zároveň však požiadavku predsedu parlamentu stiahnuť karikatúru odmietli.

„Zvolený slovník neodráža hodnoty ani jazyk, ktoré by mali priestor v spravodajstve či komentároch Denníka N. Avšak stránka, ktorá má priamo v názve, že je „cynická" a „obludná", prirodzene pracuje s inými výrazovými prostriedkami. S jej autorom, ktorý stránku samostatne spravuje, sme o Vašej požiadavke hovorili, na stiahnutie karikatúry však nevidel dôvod," píše Kostolný a Fila v liste.

Pripomínajú rozhodovaciu prax Európskeho súdu pre ľudské práva podľa ktorého, právo na slobodu prejavu predstavuje jeden zo základov demokratickej spoločnosti a chráni aj také prejavy, ktoré môžu urážať, šokovať alebo dotýkať sa predstaviteľov štátu, pokiaľ ich cieľom nie je šíriť, vyvolávať, alebo ospravedlňovať nenávisť založenú na netolerancii.

„Akokoľvek hrubý jazyk je zvolený v spornej karikatúre, veríme, že jej hlavným cieľom bola kritika konkrétneho správania a pobavenie čitateľa, nie vyvolávanie nenávisti voči Vám osobne ani voči úradu, ktorý zastávate," píšu.

Podľa nich, keďže sporný prejav: 1. smeroval voči vysokému štátnemu predstaviteľovi, ktorý musí zniesť vysokú mieru kritiky; 2. prišiel v čase, keď sporné povýšenie bolo jednou z hlavných spoločenských tém; 3. bol uverejnený na stránke, ktorej hlavným cieľom je šokovať, čo je zrejmé už zo samotného názvu „Cynická obluda"; 4. bol vizuálne aj inak formálne jasne odlíšený od spravodajského textu alebo komentára; a 5. smeroval k naplneniu legitímneho cieľa.

"Rozhodli sme sa rešpektovať rozhodnutie autora o neodstránení karikatúry," píšu.

Pokúšame sa získať stanovisko predsedu parlamentu.

Manžel autorky článku je redaktorom Denníka N