Na obálke Der Spiegl je Trump, ktorý drží useknutú krvavú hlavu sochy Slobody

Na obálke Der Spiegl je Trump, ktorý drží useknutú krvavú hlavu sochy Slobody Zdroj: Der Spiegel

Nemecký týždenník Der Spiegel vzbudil kontroverzné reakcie dnešným vydaním, na ktorého titulnej stránke je karikatúra amerického prezidenta Donalda Trumpa.

V jednej ruke drží zakrvavený nôž a v druhej useknutou hlavu sochy Slobody. Pri obrázku je titulok "America First" (Amerika na prvom mieste).

"Odsekol hlavu demokracii, pripravil o hlavu posvätný symbol," vysvetlil význam karikatúry jej autor Edel Rodriguez, kubánsky imigrant, ktorý do USA prišiel v 80. rokoch.

Trump od nástupu do úradu vydal niekoľko nariadení, z ktorých niektoré vzbudili širokú kritiku, najmä uzavretie hraníc pre utečencov a dočasný zákaz ciest osôb z niekoľkých moslimských krajín do USA.

Titulná strana týždenníka Der Spiegel sa stretla s búrlivými reakciami na sociálnych sieťach. Napríklad nemecký europoslanec Alexander Lambsdorff karikatúru označil za "nechutnú".

Trump vyvolal napätie v nemecko-amerických vzťahoch v polovici januára, keď kancelárku Angelu Merkelovú kritizoval za ústretovú politiku voči migrantom. Jej rozhodnutie prijať v roku 2015 státisíce utečencov označil za "katastrofálnu chybu", ktorá do Európy priniesla terorizmus.