Novinári sa obávajú o nezávislosť médií v strednej Európe. Vydali prehlásenie

Novinári sa obávajú o nezávislosť médií v strednej Európe. Vydali prehlásenie Reprofoto tv denník N

Novinári z Česka, Slovenska, Poľska a Maďarska sa obávajú o slobodu médií v strednej Európe. Politici sa podľa nich usilujú o ovládnutie verejného priestoru a z médií sa kvôli tomu vytráca pluralita.

 

 

Na rokovaní v Prahe sa na tom zhodli zástupcovia českého Syndikátu novinárov a významných denníkov a týždenníkov z ostatných krajín Vyšehradskej skupiny.

"Sme svedkami toho, ako nezávislosť médií je ekonomickými a politickými nástrojmi likvidovaná a potlačovaná. Máme obavy o osud médií verejnej služby, ktoré sú vystavené snahám politikov o ich ovládnutie, alebo marginalizáciu," píšu v spoločnej deklarácii.

Podľa slovenských novinárov sa stredoeurópski politici vzájomne inšpirujú v tom, ako dominantne ovládnuť verejný priestor.

Maďarskí zástupcovia pritom kritizovali kroky vlády premiéra Viktora Orbána, ktorá podľa nich obmedzuje denníky, ktoré s vládnou politikou nesúhlasia. Poľskí novinári kritizovali reformu tamojších verejnoprávnych médií, ktoré podľa nich teraz vedú kampane na podporu kabinetu premiérky Beaty Szydlovej.

"Vieme, že bez nezávislých médií vznikne v našich krajinách monopol moci, ktorý občanov zbaví posledných zvyškov ich slobôd," varovali účastníci rokovania. "Slobodné, pluralitné a nezávislé médiá predstavujú v demokratickej spoločnosti nespochybniteľnú kontrolu moci. Bez nich nemôže sloboda a demokracia v našich krajinách prežiť," uviedli v deklarácii.

Rokovania novinárov vyšehradských krajín sa uskutočnilo v Prahe v utorok. Boli na ňom zástupcovia Radia Kossut a vlani zrušeného maďarského ľavicového denníka Népszabadság, predstavitelia poľského denníka Gazeta Wyborcza, slovenského Denníka N a týždenníka Týždeň a českého združenia Svobodu médiám.