Odhalenie: Za blogom Vrtieť psom je....

Odhalenie: Za blogom Vrtieť psom je....

Za blogom, ktorý hodnotí prácu politikov, je podľa informácií Omédiách.com bývalý poslanecký asistent, poradca, hovorca a novinár.

 

 

Na konci minulého roka začal najprv na webe Trendu a neskôr na sme.sk vychádzať neobvyklý blog Vrtieť psom s podtitulom Škola politického marketingu. Neobvyklý je v tom, že hoci otvorene kritizuje a hodnotí kroky, výroky a stratégie politikov a strán, jeho autor, alebo autori, chcú ostať v anonymite.

To bol aj dôvod, prečo Trend po niekoľkých článkoch odmietol, aby na ich webe ďalej blog fungoval. Od polovice januára je blog na sme.sk. Pravidelne, raz do týždňa, hodnotí komunikáciu slovenských politikov a strán. Ironicky píše o tlačovkách Smeru, hodnotí výroky Roberta Fica, nešetrí Daniela Lipšica, SaS, KDH ale ani Mikuláša Dzurindu. Zaujímavosťou je, že sa pod články autor (autori) odmietajú podpísať. „Hodnotiteľmi sú ľudia, ktorí sa pohybujú v zákulisí slovenskej politiky dlhé roky a majú s ňou mnoho skúseností, aktívne v nej ale momentálne nepôsobia. Zásadou blogu je nestrannosť vo vzťahu k všetkým politickým subjektom," píšu o sebe na webe.

Vrtieť psom píše zaujímavo, no už po niekoľkých článkoch mi bolo jasné, že má skôr rád pravicu, než Smer. Hoci pravidelne kritizuje celú politickú scénu a občas aj jednotlivých aktérov pochváli, prístup k predsedovi SDKÚ Pavlovi Frešovi má miernejší.

Niektorí novinári napriek anonymite začali citovať Vrtieť psom ako analytikov. Je paradoxné, že hoci verejne kritizujú politikov, a nikedy aj trefne a vtipne, oni sami z anonymity vystúpiť nemienia. Tým pádom ich výpovede strácajú hodnotu.

Na blogu je zverejnená e-mailová adresa, na ktorú som poslala otázky. Prinášam odpovede, ktoré mi autori (autor) poslali:

Vrtieť psom: Chceme sa vyhnúť útokom „ad hominem"

Prečo píšete anonymne?
"Cieľom nášho blogu bolo odkryť niektoré formy politickej komunikácie. Je to citlivá a doposiaľ neraz tabuizovaná téma, takže sa chceme vyhnúť útokom "ad hominem", kedy ľudia nereagujú na obsah, ale na osoby autorov. Ani dieťa, ktoré zakričalo „cisár je nahý", nemalo meno."

V diskusii ste napísali, že plánujete zverejniť svoju identitu. Kedy presne tak urobíte?
"Našu identitu zverejníme vtedy, keď nadobudneme pocit, že náš blog je už dostatočne etablovaný a ľudia nepochybujú o našej nestrannosti."


Podľa mojich informácií je za blogom hlavne Radovan Choleva. Oslovila som ho, nechal to bez komentára.

Radovan Choleva bol niekoľko rokov blízko SDKÚ. Najprv bol poslanecký asistent Tatiany Rosovej, neskôr sa stal šéfom tlačového oddelenia a hovorcom bratislavského župana Pavla Freša. V roku 2011 sa stal poradcom starostky Starého Mesta Tatiany Rosovej. Ku koncu minulého roka bol šéfom tlačového oddelenia SDKÚ, kde už podľa mojich informácií nepracuje. Podieľal sa na viacerých volebných kampaniach. Pôvodne začínal ako novinár – písal pre TASR, krátko pre Plus 1 deň a SME a bol aj v TA3.

Aktualizácia 17:40: Po výjdení tohto článku, Vrtieť psom potvrdil na Facebooku, že za blogom je Choleva: "Na výslednej podobe našich textov sa najviac podieľa politický analytik Radovan Choleva."