Trump znovu napadol médiá, vraj sú šíriteľmi falošných správ

Trump znovu napadol médiá, vraj sú šíriteľmi falošných správ Foto: FB Donald Trump

Americký prezident Donald Trump na zhromaždení svojich stúpencov na Floride znovu ostro zaútočil na médiá, ktoré kritizoval ako "šíriteľov falošných správ a súčasť skorumpovaného systému".

Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej bolo zhromaždenie štartom kampane na zvýšenie Trumpovej popularity po jeho januárovom nástupe do úradu.

V hangári na letisku v meste Melbourne na Floride Trump povedal tisíckam aplaudujúcích stúpencov, že s nimi chce hovoriť bez filtra "falošných správ". Vyhlásil, že "nepoctivé médiá" nemajú záujem informovať pravdivo a publikujú jednu falošnú správu za druhou.

Podľa agentúry AP míting pripomínal Trumpovo zhromaždenie pred vlaňajšími prezidentskými voľbami. Prezident na ňom zopakoval svoj predvolebný sľub, že zruší Obamovu zdravotnícku reformu. Znovu zdôraznil, že za jeho vlády sa stanú USA bezpečnou krajinou, k čomu má prispieť "obnova silných hraníc", vrátane výstavby múru na americko-mexickom pomedzí, a "úplné zničenie" teroristickej organizácie Islamský štát. Trump tiež sľúbil, že vytvorí viac pracovných miest a zredukuje byrokraciu.

Agentúra AP uviedla, že prezident si očividne užíval svoje chvíle návratu pred priaznivcov a pripomienku svojho prekvapivého víťazstva nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. Predvolebnú kampaň evokovala aj hudba, vrátane piesne You Can not Always Get What You Want od Rolling Stones, a mnoho rekvizít ako čiapka s nápisom Vrátime Amerike jej veľkosť.

Ako poznamenal spravodajský server BBC News, je krajne neobvyklé, aby prezident usporiadal míting v štýle pripomínajúcom jeho predvolebnej akcie. V súvislosti so zhromaždením sa objavili špekulácie, že hlava štátu sa už teraz pripravuje na znovuzvolenie vo voľbách v roku 2020.

Na otázku novinárov, či nie je na kampaň príliš skoro, Trump odpovedal, že "život je kampaň" a napĺňanie hesla Vrátime Amerike jej veľkosť je kampaň. "Nie je to však jednoduché, zvlášť keď bojujeme tiež proti médiám," dodal.