Trump viní Obamu, že organizuje úniky informácií

Trump viní Obamu, že organizuje úniky informácií Foto: Facebook D. Trump

Prezident USA Donald Trump je presvedčený, že za protestnými demonštráciami, ktoré sa po jeho nástupe do Bieleho domu rozšírili do amerických miest, stojí jeho predchodca Barack Obama.

Povedal to dnes v rozhovore pre televíziu Fox News. Bývalý prezident je podľa Trumpa aj za niektorými únikmi informácií z Bieleho domu.

"Myslím, že prezident Obama je za tým, pretože jeho ľudia sú rozhodne za tým," odpovedal Trump na otázku o organizátoroch protestoch. "To je politika, tak to chodí ... a bude to zrejme pokračovať," dodal prezident. Nie je vraj prekvapený, pretože mení veci, ktoré chcel Obama presadiť.

O únikoch z Bieleho domu, ktoré podľa amerických médií Trumpa rozzúrili, sa prezident vyjadril menej určite. "Nikdy neviete, čo sa deje v pozadí. Máte zrejme pravdu alebo možno pravdu, ale človek nikdy nevie," komentoval prezident správy o Obamovej údajnej účasti na únikoch informácií.

Trump už skôr televízii Fox News povedal, že úniky informácií o jeho telefonátoch sa štátnikmi z Mexika a Austrálie, ktoré vzbudili pozornosť tvrdými výrokmi amerického prezidenta o utečencoch a migrantoch, pochádzali od "Obamových ľudí". Podobné úniky podľa neho poškodzujú národnú bezpečnosť Spojených štátov.

Trump zároveň súhlasil s rozhodnutím svojho hovorcu Seana Spicera skontrolovať mobily personálu kvôli možným únikom informácií. Uviedla to dnes televízia CNN s odvolaním sa na niekoľko informovaných zdrojov. Spicer správu nepoprel, povedal ale, že Trump s rozhodnutím nemá nič spoločné.

Hovorca sa podľa CNN rozhodol preveriť kontakty svojich spolupracovníkov s novinármi, aby zistil, či informácie neunikli prostredníctvom textových správ alebo s pomocou šifrovacích nástrojov.