Šéfredaktor Postoj.sk: Blog Jána Čarnogurského sme odverejnili

Šéfredaktor Postoj.sk: Blog Jána Čarnogurského sme odverejnili Foto: FB Ján Čarnogurský

Na webe konzervatívneho denníka postoj.sk vyšiel v nedeľu text Jána Čarnogurského, v ktorom bývalý premiér a disident chválil Mariána Kotlebu aj Slovenských brancov.

 

 

Čarnogurský zároveň šíril vymyslenú správu o údajnej výstavbe základne NATO na Slovensku, ktorú ministerstvo obrany ešte pred tým poprelo. „Našťastie stále máme lesy, hory. V nich už cvičia Slovenskí branci. Nie je ich veľa, ale keby bolo treba, môžu sa okolo nich združiť tisíce ďalších vlastencov. Potom, hoci opäť s ruskou pomocou, budú môcť vyhnať tých, ktorí kradmou rukou siahnu na našu slobodu," napísal Čarnogurský. V texte, v ktorom pozýva na demonštrácie proti NATO, píše, že za jediného schopného z politikov držať sľub voličom, že nepripustí cudziu vojenskú základňu na našom území, považuje Mariána Kotlebu.

Článok bol od nedele zverejnený na webe postoj.sk, po adi dňoch z webu zmizol. „Blog Jána Čarnogurského sme odverejnili," napísal šéfredaktor postoj.sk Fero Mučka v krátkej správe v ktorej text ich pravidelného blogera nekrizioval ani nehodnotil, len napísal :„Ministerstvo obrany potvrdilo, že žiadna iná vojenská výstavba s americkou stranou sa nerealizuje ani nie je v pláne. Ako upozornil Denník N, cieľom stavebnej zákazky totiž nie je nová utajená základňa, ale modernizácia vojenského letiska pri Malackách."

Text Čarnogurského odsúdili viacerí komentátori:

"No aj médiá, ktoré nechcú byť na zozname konspiratori.sk by mohli lepšie zvažovať, čie idey šíria. Postoj.sk citovaný blog Čarnogurského stiahol, nie však pre podporu Kotlebovi či slovenským brancom, ale pre kvázi faktickú chybu (Čarnogurský písal aj o utajenej vojenskej základni NATO, čo sa ukázalo byť hoaxom). Predošlé texty nechal postoj.sk Čarnogurskému na webe, hneď prvý obhajuje video Matice slovenskej o Tisovom štáte. Tak veselé čítanie, bratia," upozorňuje Juraj Javorský z Denníka N.

Odpoarúčame aj: Konzervatívny výber nečakane skončil

 „Z doterajších vyjadrení by sa mohlo zdať, že Ján Čarnogurský zostane voči Kremľu naivným, a preto Putinovi užitočným aktérom. Jeho prihlásenie ku Kotlebovi a polovojenskej skupine Slovenskí branci však preráža nové dno a Čarnogurského posúva medzi antisystémové a demokracii nepriateľské sily," napísal Mário Nicolini zakladateľ Euroatlantického centra. Podľa jeho slov Čarnogurského rétorika synergizuje s proruskými naratívmi a priamo preberá argumenty ruskej propagandy.

"Jeden z organizátorov kresťanského disentu počas komunizmu, napríklad aj v podobe Sviečkovej demonštrácie z marca 1988, sa o dvadsaťdeväť rokov neskôr vráti na to isté námestie, aby minulú odvahu a túžbu po slobode prebil túžbou napĺňať propagandistické objednávky ruských tajných služieb," napísal Michal Novoty na webe .týždňa.