Denník zverejnil tajný plán, čo sa stane, keď zomrie kráľovná

Denník zverejnil tajný plán, čo sa stane, keď zomrie kráľovná Twitter @RoyalFamily

Napriek skutočnosti, že britská kráľovná Alžbeta II. sa vo svojich deväťdesiatich rokoch teší dobrému zdraviu, existuje podrobne vypracovaný plán toho, čo sa stane, až zomrie, napísal britský denník The Guardian.

Podľa neho rovnako ako v prípade kráľovninho otca Juraja VI., kedy sa najvyššie vládne inštitúcie o jeho úmrtí informovali kódovým heslom "Hyde Park Corner", bolo i teraz zvolené heslo pre utajené oznámenie správy o kráľovninej smrti. Znie "London Bridge je dole", a všetky kroky, ktoré budú nasledovať, nesú označenie Operácia London Bridge.

Ak kráľovná zomrie v noci, má byť prebudený a informovaný predseda vlády, nech to bude v tej dobe ktokoľvek. Stredisko globálnej reakcie britského ministerstva zahraničia, ktoré sídli na nespresnenom mieste v Londýne, potom ihneď informuje 15 ďalších vlád krajín, v ktorých je kráľovná takisto hlavou štátu. A potom stredisko zašle informáciu 36 ďalším krajinám, pre ktoré kráľovná v minulosti bola po mnoho desaťročí symbolickou panovníčkou.

Nepotrvá dlho, než sa správa rozšíri od svetových vodcov k verejnosti. Informáciu o úmrtí kráľovnej ako prvý dostane - a následne vydá vo forme bleskové správy - britská tlačová agentúra Press Association, a prakticky simultánne ju prevezmú svetové médiá.

To predstavuje odklon od tradície, podľa ktorej to bola spravodajská stanica BBC, kto sa ako prvý médium dozvedel o kráľovskom úmrtí. Správa o smrti Juraja VI. bola 6. februára 1952 zverejnená až štyri hodiny po jeho skone. V prípade terajšej kráľovnej sa informácia dostane do médií podstatne rýchlejšie.

„Dverník" potom vo smútočných šatách vyvesí na dvere Buckinghamského paláca správu o úmrtí kráľovnej a zároveň sa rovnaká informácia objaví na čiernom podklade na oficiálnych internetových stránkach paláca.

A zatiaľ čo médiá po celom svete zverejnia všetky nekrológy, články a analýzy, ktoré majú pre podobný prípad pripravené, televízne stanice Sky News a ITN kontaktujú expertov na monarchiu, ktorí podpísali zmluvy, že budú hovoriť výhradne s nimi. Tieto stanice údajne už niekoľko rokov trénujú kráľovnino úmrtie nanečisto a meno panovníčky nahrádzajú označením "pani Robinsonová".

Britské komerčné rozhlasové stanice zapnú v štúdiách modré svetlá, aby upozornili moderátorov, že majú okamžite prepojiť na správy a púšťať len neutrálne hudbu.
Krok za krokom potom budú pokračovať ďalšie vopred pripravené úkony, ktoré vyvrcholia kráľovniným pohrebom. A podľa odborníkov nie je vylúčené, že v smútočnej procesii pôjdu aj jej milované zvieratá - psíky plemena corgi. Keď v máji 1910 zomrel kráľ Eduard VII., viedol smútočné procesia jeho foxteriér Cézar.