Demonštranti v Mexiku žiadajú vyšetriť vraždy novinárov

Demonštranti v Mexiku žiadajú vyšetriť vraždy novinárov Reprofoto: RBH

 

Reportéri, fotografi a ďalší pracovníci médií a ich stúpenci demonštrovali v sobotu v mexických mestách za vyšetrenie ďalších vrážd svojich kolegov a celkové zlepšenie ochrany novinárov v krajine.

Informoval o tom server televízie teleSUR. Mexiko je považované za najnebezpečnejšie krajinu Latinskej Ameriky pre prácu novinárov, len v marci tam boli zabití traja pracovníci médií.

Poslednou obeťou sa vo štvrtok stala Miroslava Breachová. Reportérka denníka La Jornada zomrela pri prevoze do nemocnice, keď ju ôsmimi ranami zastrelili zatiaľ neznámi útočníci. Protestujúci v hlavnom meste dnes niesli jej fotografie a mali ústa prelepená páskou. Akcia niesla názov "Už žiadni mŕtvi novinári".

"Poznal som Miroslavu 20 rokov a spolupracoval s ňou na mnohých projektoch," povedal spravodajca denníka La Jornada Ruben Villalpando, ktorý prišiel na demonštrácii v meste Ciudad Juárez. Vadí mu, že vláda a minister spravodlivosti nie sú v ochrane médií aktívnejší, hoci majú k dispozícii samostatný orgán určený na tento účel. Úrad špeciálneho žalobcu pre zločiny proti slobode prejavu zatiaľ podľa teleSUR žiadny prípad nevyšetroval.

"Žiadame len to, aby ľudia pochopili, že keď je niekto z nás napadnutý, zranený alebo zabitý, je tým napadnuté právo spoločnosti na informácie," uviedol podľa denníka El Heraldo de Chihuahua ďalší demonštrujúci novinár. "Chceme pre našich kolegov len jedno: spravodlivosť," dodal.

Okrem Breachovej boli v marci zastrelení spravodajca Cecilio Pineda a pred očami svojej rodiny aj politický komentátor Ricardo Monlui. Podľa organizácií Reportéri bez hraníc a Výbor na ochranu novinárov (CPJ) je Mexiko pre novinárov najrizikovejšou krajinou Latinskej Ameriky. CPJ uvádza, že od roku 1992 tam bolo 38 novinárov preukázateľne zabitých kvôli svojej reportérskej činnosti. Za posledných desať rokov ich potom bolo 21 zavraždených, bez toho, aby za to padol akýkoľvek trest.

Televízia tiež podotýka, že mexický prezident Enrique Peña Nieto často na twitteri vyjadruje ľútosť nad násilnými činmi vo svete, ale proti vraždám novinárov doma nijako výrazne nevystupuje.