Turecko súdi kvôli prevratu novinárov aj popového speváka

Turecko súdi kvôli prevratu novinárov aj popového speváka Foto: Voice Projekct

V Turecku dnes začal súd s tromi desiatkami ľudí, prevažne novinárov, vrátane miestneho popového speváka Atilla Taşa v súvislosti s minuloročným neúspešným štátnym prevratom. Všetci čelia obvineniu z terorizmu, za čo im hrozí až desať rokov väzenia, informovala agentúra AP.

Tiež táto skupina, podobne ako iné, čelia obvineniu zo spolupráce s hnutím islamského duchovného Fethullah Gülena, ktoré je označované za hlavného strojcu puču. Väčšina súdených novinárov pracovala pre médiá, ktoré boli kritická k prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoğanovi.

Od pokusu o prevrat bol vydaný zákaz publikovania pre viac ako stovku médií. Podľa ochrancov ľudských práv skončilo vo väzení okolo 150 tureckých novinárov.

Spevák Atilla Taş sa dostal do problémov po tom, čo napísal kritický stĺpček v novinách a mal satirické poznámky na twitteri namierené proti Erdoganovi.

Gülen všetky obvinenia odmietol a pokus o puč odsúdil. Ankara po pokuse o prevrat začala rozsiahle čistky v armáde, polícii a štátnej správe. Pritom prišlo o prácu alebo bolo suspendovaných cez 100.000 štátnych zamestnancov.

Už pred terajším procesom pred tureckými súdmi v súvislosti s pučom stálo vyše 300 osôb.