Sputnik: Vedenie TASR ani sekundu nepochybovalo o spoľahlivosti a profesionalite Sputnika

Sputnik: Vedenie TASR ani sekundu nepochybovalo o spoľahlivosti a profesionalite Sputnika Foito: Sputnik

Ruská tlačová agentúra je prekvapená, prečo generálny riaditeľ TASR odstupuje od zmluvy.

 

 

Tlačová agentúra SR po kritike odstupuje od zmluvy s proputinovskou agentúrou Sputnik.  "Je očividné, že EÚ systematicky odmieta slobodu slova a pokúša sa vybudovať diktatúru zdrojov informácií. Vedenie TASR opäť potvrdilo, že je to politická reprezentácia, kto definuje, s kým sa priateliť a s kým bojovať v tlači na Slovensku," napísalo tlačové oddelenie ruskej agentúry Sputnik.

Po kritike, že TASR chce spolupracovať a odoberať správy od ruskej agentúry, ktorá šíri proputinovskú propagandu, hoaxy a dezinformácie, si vo štvrtok parlamentný výbor pre kultúru a médiá predvolal na ďalšie zasadnutie šéfa TASR Jaroslava Rezníka. Vedenie TASR včera oznámilo, že aby odstránili akékoľvek pochybnosti, rozhodli spustiť proces odstúpenia od zmluvy.

Dôvod nadviazania spolupráce so Sputnikom vysvetlil Rezník pre Omédiách.com takto: "V prvom rade zdôrazňujem, že TASR mimoriadne precízne dbá na to, aby z jej produkcie hoaxy nevychádzali." Do spolupráce s touto agentúrou vstúpili podľa jeho slov aj preto, „aby sme mali priamy a nesprostredkovaný prístup k jej databáze, čo nám poskytuje ešte lepší priestor na to, aby sme vedeli hneď vyhodnotiť, čo je prípadný hoax, čo nie a upozorniť na to."

Podľa Sputnika „je dôležité spomenúť, že počas celého procesu vytvárania zmluvy so Sputnikom vedenie TASR ani na sekundu nepochybovalo o spoľahlivosti a profesionalite Sputnika. Potvrdením týchto faktov sú slová šéfredaktora TASR (Marián Kolár), ktorý v štádiu rokovaní o uzavretí zmluvy o spolupráci vyhlásil, že "TASR je vždy vďačná za spoluprácu so spoľahlivými médiami za hranicami," vyhlásilo tlačové oddelenie Sputnika.

Sputnik je projekt, ktorý šíri po celom svete prostredníctvom tlačových a rozhlasových správ proruskú propagandu a hovorí, že bojuje proti západnej propagande. Obsah agentúry Sputnik preberajú mnohé proputinovské a konšpiračné weby, na Slovensku napríklad web Hlavnespravy.sk.

Európsky parlament nedávno schválil rezolúciu, v ktorej upozorňuje na narastajúcu ruskú propagandu namierenú proti EÚ. V rezolúcii píše, že Rusko na rozširovanie dezinformačných a propagandistických aktivít Kremľa v Európe s cieľom oslabiť, rozdeľovať a diskreditovať EÚ využíva viacero nástrojov, medzi ktorými je televízna stanica Russia Today (RT) a tlačová agentúra Sputnik.