Málokto vie, že otec modernej žurnalistiky Pulitzer stojí aj za bulvárom

Málokto vie, že otec modernej žurnalistiky Pulitzer stojí aj za bulvárom Foto: The Pulitzer Prizes

Stál pri zrode prvých novinárskych škôl a jeho meno nesie prestížna žurnalistická cena, no položil základy aj pre bulvár. 

 

 

 

Pritom je Joseph Pulitzer, ktorý sa narodil 10. apríla 1847, považovaný tiež za jedného zo zakladateľov bulváru, vedľa ďalšieho Američana Williama Randolpha Hearsta, s ktorým viedol mediálnu vojnu. Obaja začínali s investigatívni články o korupcii, ale vzápätí prešli na senzačné správy všetkého druhu.

Verný zásade "vysoký náklad je základ" zaviedol Joseph Pulitzer palcové a chytľavé titulky, zmenil typ písma i hierarchiu stránok a presadil žánre, ktoré ťahajú dodnes, ako napríklad komiksy na pokračovanie či cestopisy.

Pulitzer sa narodil v maďarskom mestečku Makó. Pochádzal z rodiny, ktorá má údajne korene na Morave. Po otcovej smrti ako veľmi mladý odišiel do americkej armády. Po konci občianskej vojny sa živil rôzne, než zamieril do St. Louis, kde v roku 1868 získal reportérske miesto v nemeckom denníku Westliche Post.

Pulitzer vyštudoval právo, robil advokáta a bol zvolený do zákonodarného zboru štátu Missouri. V roku 1872 získal za 3000 dolárov Westliche Post a šesť rokov nato prevzal St. Louis Dispatch, z ktorých vytvoril úspešný denník, keď náklad počas pár rokov zvýšil desaťnásobne. Prelomovým bol pre neho rok 1883, keď sa presťahoval do New Yorku, kde kúpil upadajúci noviny New York World, ktoré časom dotiahol až k miliónovému nákladu. Zomrel 29. októbra 1911.