Hlavnú Pulitzerovu cenu má The New York Daily News a ProPublica

Hlavnú Pulitzerovu cenu má The New York Daily News a ProPublica Foto: The Pulitzer Prizes

Hlavnú Pulitzerovu cenu dnes získal denník The New York Daily News a nezisková novinárska spoločnosť ProPublica. Porotcovia newyorskej Kolumbijskej univerzity ich vyznamenali za články o zneužívaní právomocí newyorskou políciou.

 

 

Za investigatívnu žurnalistiku ocenenie získal virgínsky denník Charleston Gazette-Mail a za medzinárodné spravodajstvo novinári denníka The New York Times, ktorí sa venovali snahám ruského prezidenta Vladimira Putina rozšíriť svoj vplyv v zahraničí.

Do Pulitzerových cien zasiahla aj minuloročná prezidentská kampaň v Spojených štátoch. Za spravodajstvo o USA bol vyznamenaný David Fahrenthold z denníka The Washington Post, ktorý informoval o sporných charitatívnych aktivitách vtedajšieho republikánskeho kandidáta a súčasného prezidenta Donalda Trumpa. Fahrenthold zistil, že Trump minul 20.000 dolárov z peňazí svojej nadácie, ktoré použil na zhotovenie svojho veľkoplošného portrétu.

Komisia ocenila tiež Medzinárodné združenie investigatívnych novinárov (ICIJ), mediálny koncern McClatchy a denník Miami Herald za zverejnenie kauzy známej ako Panamske dokumenty (Panama Papers). Zverejnené interné materiály panamskej firmy Mossack Fonseca odhalili, ako spoločnosť pomáhala vyhýbať sa plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti. Nepríjemné informácie sa týkali mnohých politikov, podnikateľov a športovcov po celom svete.

Hlavné ocenenie, ktorou je cena za službu verejnosti, tento rok porotcovia udelili za rozkrytie doteraz málo známej praxe newyorskej polície, ktorá má právomoc bez súdu ľuďom zakázať vstup do ich domovov alebo firiem pre podozrenie, že dané priestory zneužívajú k nelegálnym účelom. Táto právomoc pôvodne vznikla k vytlačeniu prostitúcie z newyorského námestia Times Square.

Novinári ale zistili, že každoročne policajti spomínanú právomoc v New Yorku uplatnia aj tisíckrát, a to takmer výhradne voči nebielej populácii. Často sa navyše ukazuje, že terčom sú ľudia, ktorých súdy oslobodia.

Pulitzerove ceny, ktoré majú 21 kategórií, sú považované za vrchol amerických žurnalistických ocenení. Porota Kolumbijskej univerzity ceny udeľuje tiež za nenovinárske počiny, ako sú hudba, poézia či životopisné diela.

Univerzitná porota ceny udeľuje na odporúčanie popredných novinárov a ďalších osobností. V každej kategórii dostane víťaz diplom a 15.000 dolárov. Výnimkou je hlavná kategória za službu verejnosti, ktorá je ocenená zlatou medailou.